Procurorul general al teritoriului Puerto Rico, Wanda Vazquez refuză postul de guvernator

Procurorul general al teritoriului Puerto Rico, Wanda Vazquez, care urma să îl înlocuiască provizoriu pe guvernatorul Ricardo Rossello, constrâns să demisioneze de o largă mişcare de contestare, a declinat duminică postul, afirmând că nu este „interesată”, relatează AFP.

„Repet, nu sunt interesată de postul de guvernator”, a declarat Wanda Vazquez pe Twitter.

„Sper că guvernatorul va identifica şi propune un candidat pentru postul de secretar de stat înainte de 2 august, şi i-am spus acest lucru”, a adăugat ea, prelungind criza politică declanşată de mai multe săptămâni în această insulă din Caraibe.

Protestele au început la 13 iulie, când Centrul pentru jurnalismul de investigaţie din Puerto Rico a dezvăluit conţinutul unor conversaţii între guvernator şi 11 înalţi responsabili locali, foşti şi actuali, pe mesageria criptată Telegram.

Aceştia au făcut schimb de glume misogine şi comentarii homofobe, dintre care unele l-au vizat pe celebrul cântăreţ Ricky Martin, care şi-a dezvăluit orientarea homosexuală în 2010.

Într-un mesaj controversat, unul dintre colaboratorii lui Rossello face glume pe seama victimelor uraganului Maria din septembrie 2017, soldat cu aproape 3.000 de morţi.

În faţa protestelor de amploare, conduse mai ales de artişti celebri, Ricardo Rossello a anunţat miercuri că va demisiona din funcţia de guvernator, cu efect de vineri 2 august.

El a făcut cunoscut că va fi în locuit temporar de Wanda Vazquez, secretarul de stat – al doilea personaj al guvernului – demisionând şi el din cauza scandalului.

Anunţul nu i-a calmat însă pe protestatari care cer pe reţelele sociale şi demisia procurorului general, cu hashtag-ul #WandaRenuncia (Wanda demisionează).

Rapperul Residente, care a participat la mai multe manifestaţii, a difuzat duminică pe contul său de Twitter un apel la o adunare populară, luni, în faţa Departamentului de Justiţie în capitala San Juan.AGERPRES