SCREENING GRATUIT PENTRU DETECTAREA ANOMALIILOR CROMOZOMIALE, LA MATERNITATEA GIULEȘTI

Screeningul privind anomaliile cromozomiale în primul trimestru de sarcină poate fi făcut gratuit la Spitalul Clinic “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, potrivit Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Unitatea sanitară a fost dotată cu aparatură de ultimă generație (ecograf Voluson E8), PRISCA (Prenatal risk calculation software), iar personalul medical este supraspecializat în realizarea acestor investigații.

Pacientele interesate de aceste analize pot realiza procedura de screening în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, card de sănătate, card de identitate și buletin. Analizele pot fi efectuate în urma unei programări directe la spital sau prin medicii care supraveghează sarcina.

Dublul test reprezintă o investigație  de screening care evaluează riscul ca o sarcină să fie afectată de anumite anomalii cromozomiale (trisomiile fetale 13, 18, 21). Rolul investigației este de a selecta cazurile în care există risc crescut ca sarcina să fie afectată de o anomalie cromozomială.

Pentru realizarea dublului test este nevoie de o examinare ecografică în care se urmăresc anumiți parametri (translucență nucală, vizualizarea sau nonvizualizarea osului nazal, fluxul sangvin la nivelul ductului venos); analize de sange (determinarea a doi markeri serici: proteina plasmatică asociată sarcinii și free beta-HCG); evaluarea datelor privind vârsta maternă, istoricul de sarcini anterioare afectate de aneuploidii fetale, greautatea maternă, istoricul de diabet zaharat insulino-dependent, fumatul și originea etnică.

Recoltarea probelor biologice și evaluarea parametrilor ecografici se face în intervalul 11 – 13 săptămâni + șase zile, fiind optimă în jurul vârstei gestaționale de 12 săptămâni.