Cea de a doua ediţie a romanului „Fontana di Trevi” al Gabrielei Adameşteanu se află în pregătire la Polirom

Cea de a doua ediţie a romanului „Fontana di Trevi” al Gabrielei Adameşteanu se află în pregătire la Polirom, potrivit site-ului editurii.

Apărut anul trecut în Seria de autor Gabriela Adameşteanu, romanul o are în prim-plan pe Letiţia Branea, aflată, acum, în imediata actualitate şi sosită la Bucureşti din Occidentul în care trăieşte.

Potrivit criticului şi istoricului literar Sanda Cordoş, „la fel ca mai toate cărţile anterioare ale scriitoarei (faţă de care, însă, are evidentă autonomie, putând fi citită atât ca piesă de sine stătătoare, cât şi ca o sinteză subtilă şi durabilă), şi aceasta lucrează cu tema feminităţii, iar, prin intermediul ei, angajează un torent de istorie românească recentă”. „Accentul se mută aici de pe neiubirea istovitoare resimţită de femeie (care, în lipsa sentimentului, se consideră abandonată, menită unei vieţi pustii) la neiubirea şi părăsirea de patrie, de la – în termenii Letiţiei – mal aimée la mal du pays. Cu un trecut atât de greu şi de neclar, cu un prezent atât de confuz şi de convulsiv, mai are România un viitor? Iată întrebarea teribilă pe care, prin mijlocirea unor biografii narative impecabil conduse, romanul de faţă o avansează”, notează criticul.

Pentru romanul „Fontana di Trevi” Gabriela Adameşteanu a fost distinsă cu Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, Premiul Radio România Cultural ediţia a XIX-a, Premiul revistei Observator cultural ediţia a XIII-a şi Premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 2018.

Absolventă a Facultăţii de Litere, Gabriela Adameşteanu a fost, până în 1990, redactor de dicţionare (timp de 19 ani) şi redactor de literatură română (timp de cinci ani).

A condus „Revista 22” (timp de 13 ani) şi suplimentul ei „Bucureştiul cultural” (timp de şapte ani).

În 2002, i-a fost acordat de către Human Rights Watch Premiul Hellman-Hammett pentru jurnalism.

Gabriela Adameşteanu a fost vicepreşedinte (2000 – 2004) şi apoi preşedinte al Centrului PEN Român (2004 – 2006), membră a Juriului Uniunii Latine (2007 – 2009), preşedinte de onoare al primei ediţii a Premiului Goncourt Românesc (2013).

În 2014 i-a fost acordată prestigioasa distincţie Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres. AGERPRES