La Chișinău a fost organizată o ceremonie consacrată aniversării a 25-a de la adoptarea Legii Supreme

O ceremonie consacrată aniversării a 25-a de la adoptarea Constituției Republicii Moldova a fost organizată luni, 29 iulie, la Palatul Republicii, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat șeful statului Igor Dodon, președintele parlamentului Zinaida Greceanîi, premierul Maia Sandu, foștii președinți ai Republicii Moldova Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Vladimir Voronin, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, deputați din primul parlament și din actualul legislativ, judecători ai Curții Constituționale și demnitari din guvern.

Ceremonia a început cu onorarea drapelului de stat și intonarea imnului de stat al Republicii Moldova.

Șeful statului Igor Dodon s-a arătat convins că problemele cu care se confruntă în prezent țara noastră pot fi soluționate dacă în capul mesei vor sta principiile și prevederile Constituției țării și dacă buchea și spiritul Legii Supreme vor fi respectate întocmai de toți, în special, de clasa politică. „Consider că ratarea celor mai multe obiective trasate de la proclamarea independenței țării este cauzată de scindarea profundă a societății. Și aici, cea mai mare vină o poartă clasa politică, partidele și politicienii. Societatea este în drept și, deja o face, să ceară de la guvern și de la celelalte ramuri ale puterii acțiuni și proiecte concrete, care ar îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor”, a precizat Igor Dodon. 

Președintele parlamentului Zinaida Greceanîi a afirmat că „forța noastră rezidă în faptul unității noastre, iar unitatea este prescrisă și garantată în rândurile Constituției Republicii Moldova”. Speakerul s-a arătat ferm convinsă că în viitorul apropiat va fi instituită o Curte Constituțională care va sta la straja actului suprem și va readuce jurisdicția constituțională la normalitate.

La rândul său, premierul Maia Sandu a afirmat că este de datoria noastră, a fiecărui cetățean, de a apăra Constituția. „Constituția nu se poate apăra pe sine. Constituția nu este a Curții Constituționale sau a deputaților, sau a judecătorilor și procurorilor, ci a poporului. Orice prevedere din Constituție, orice drept, orice principiu și instituție sunt prevăzute în Constituție în interesul cetățeanului. La fel ar trebuie să fie și interpretarea Constituției – în interesul cetățeanului”, a spus Maia Sandu.

Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare la 27 august același an. Legea supremă prevede că R. Moldova este un stat suveran, independent, unitar și indivizibil. Constituția Republicii Moldova constă din opt titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni.