Curtea Supremă a Braziliei a respins cererea de extrădare a unui oponent al preşedintelui turc

Curtea Supremă a Braziliei a respins marţi cererea de extrădare a unui oponent al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, apreciind că nu există garanţii că acesta ar urma să beneficieze de un proces corect în Turcia, informează miercuri Reuters.

Omul de afaceri Ali Sipahi, care deţine mai multe restaurante în Sao Paulo şi locuieşte de 12 în Brazilia, este membru al reţelei Hizmet, mişcarea islamică moderată inspirată de predicatorul turc stabilit în SUA Fethullah Gulen, pe care însă regimul preşedintelui Erdogan o consideră o grupare teroristă.

„Nu există nicio asigurare că persoanei extrădate i se va asigura un proces imparţial de către un judecător independent”, a hotărât judecătorul Edson Fachin în decizia susţinută în unanimitate de cei cinci membri a celei de-a doua camere a Curţii Supreme braziliene.

Biroul procurorului şef al Braziliei a susţinut în faţa Curţii ca Sipahi să nu fie extrădat, afirmând că nu există dovezi privind comiterea de acte teroriste de către Hizmet.

Ziarul Estado de S. Paulo informează că în Brazilia trăiesc aproximativ 300 de cetăţeni turci care au conexiuni cu reţeaua Hizmet, iar guvernul de la Ankara urmăreşte extrădarea a cel puţin 10 din aceştia.

Reuters nu a primit încă un răspuns la solicitarea adresată ministerului justiţiei din Brazilia privind existenţa altor solicitări de extrădare din partea statului turc. AGERPRES