SUA cer Japoniei să se alăture coaliţiei navale în Golful Persic

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a cerut miercuri Japoniei să se alăture coaliţiei navale pe care Statele Unite încearcă să o impulsioneze în Golful Persic pentru escortarea petrolierelor pe fondul tensiunilor cu Iranul, transmite EFE.

Esper a transmis această solicitare executivului nipon în cadrul unor întâlniri avute la Tokyo cu premierul japonez, Shinzo Abe, şi cu omologul său, Takeshi Iwaya, după cum a precizat acesta din urmă la finalul întrevederii.

Iwaya nu a dat detalii despre discuţiile cu şeful Pentagonului, însă a arătat că ţara sa va „studia” cererea Washingtonului ţinând cont de propriile sale interese strategice în regiunea Golfului.

„Pentru Japonia, Orientul Mijlociu este o zonă extrem de importantă din punctul de vedere al energiei şi securităţii”, a declarat Iwaya, care a adăugat că Tokyo va lua decizia finală luând în considerare „impactul asupra preţului petrolului şi relaţiile sale cu Iranul şi Statele Unite”.

La rândul său, Mark Esper a spus presei americane, cu o zi înainte, în timpul zborului spre Tokyo, că Japonia „trebuie să analizeze serios” implicarea sa în planul american pentru Strâmtoarea Ormuz, asemeni „oricărei alte ţări interesate de libertatea de navigaţie şi comerţ”.

Secretarul american al Apărării profită de turneul său în Oceania şi Asia – primul turneu internaţional de la preluarea funcţiei luna trecută – pentru a căuta sprijin în ce priveşte coaliţia menită să protejeze libera navigaţie în Golful Persic în faţa ameninţării Iranului.

Regatul Unit a propus şi el, pe 22 iulie, formarea unei misiuni maritime pentru protejarea transportului de mărfuri în Strâmtoarea Ormuz, dar a specificat că aceasta ar trebui să fie europeană, în timp ce ministrul german de Externe, Heiko Maas, a respins implicarea ţării sale într-o coaliţie condusă de SUA.

În strategicul Golf Persic, pe unde se transportă a cincea parte din ţiţeiul lumii, s-au produs din mai o serie de atacuri asupra unor petroliere şi nave cisternă pentru care Washingtonul a învinuit Teheranul, care a dezminţit.

Între acestea se numără şi atacul asupra a două nave cisternă – una dintre ele niponă – pe 13 iunie, în aceeaşi zi în care premierul japonez se afla în Iran pentru o întâlnire cu liderul suprem al acestei ţări, într-o presupusă încercare eşuată de a facilita dialogul dintre Teheran şi Washington.AGERPRES