Teodor Melescanu, ministrul de Externe, participa la sedinta de Guvern, miercuri, 8 mai 2019, la Palatul Victoria din Bucuresti. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Teodor Meleşcanu: Nu putem fi cu un picior în guvernare şi cu unul în opoziţie. Trebuie să analizăm

Teodor Meleşcanu a reacţionat, miercuri, la anunţul lui Călin Popescu Tăriceanu privind alianţa ALDE cu Pro România. Senatorul ALDE şi fostul minsitru de Externe a afirmat că partidul trebuie să se poziţioneze, neputând fi cu un picior în guvernare şi cu unul în opoziţie.

„În ideea constituirii unor grupuri comune politice, evident că va trebui să fie rezolvată şi problema modului în care ne poziţionăm. Nu putem să fim cu un picior în coaliţia de guvernare şi cu un picior în minoritatea şi în opoziţia la nivel parlamentar. Lucrurile nu se pot face şi trebuie tranşate. (…) Din punctul meu de vedere trebuie să evaluăm serios care sunt consecinţele unei asemenea decizii, având în vedere intenţia comunicată astăzi. Din punctul meu de vedere lucrurile se pot tranşa doar în cazul în care există un sistem de colaborare care funcţionează şi dacă avem posibilitatea să avem puncte de vedere comune. Unul dintre ele este rectificarea bugetară, de exemplu. Pe anumite teme, relaţia cu PSD nu funcşionează”, a declarat Teodor Meleşcanu, la Digi 24.

Fostul ministru de Externe a adăugat, totodată, că o alianţă cu partidul condus de Victor Ponta ar putea stabiliza politica din România. El a anunţat că membrii ALDE vor avea o discuţie joi în legătură cu acest subiect.

„Din punctul meu de vedere e vorba de o intenţie a domnului preşedinte Tăriceanu de a avea o colaborare mult mai strânsă cu Pro România. Sogur că noi vom analiza în detaliu în ce constă această colaborare. Mâine vom avea o întâlnire neoficială pe această temă să vedem cum ne mişcăm în continuare şi care sunt principalele linii de acţiune comune pe care le putem vedea. Din punctul meu de vedere, cred că este într-adevăr o mişcare care ar putea să ne ajute în stabilizarea situaţiei politice din România, însă e sigur la nivel de intenţie. Va trebui să vedem practic în ce constă această alianţă”, a mai spus Meleşcanu.

Senatorul ALDE a susţinut că „miza acestei alianţe poate să fie pregătirea pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, dar dincolo de acest aspect care este strict electoral, miza este de a avea într-adevăr o alinţă politică în măsură să răspundă intereselor cetăţenilor din România şi să aibă şi sprijin parlamentar pentru acest lucru”.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, că ALDE va avea o alianţă politică cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta. El a afirmat că alianţa va fi a treia forţă parlamentară, după PSD şi PNL.

„Discuţii fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta : am hotărât o viitoare colaborare sub forma unei Alianţe politice! ALDE şi Pro România vor avea grupuri parlamentare comune, şi astfel vom fi a treia forţă politică parlamentară , după PSD şi PNL”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.MEDIAFAX