Comisia de concurs a selectat patru candidați la funcția de judecător al CC din partea guvernului

Comisia de concurs a selectat patru candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea guvernului. Aceștia sunt Șova Liuba, Serbenco Eduard, Grosu Vladimir și Roșca Nicolae, informează MOLDPRES.

Cei patru candidați urmează a fi propuși guvernului pentru examinare.

Procesul de intervievare a candidaților a început joi, 8 august, iar rezultatele acestuia au fost anunțate după miezul nopții. Interviurile au durat aproximativ 40 de minute cu fiecare candidat, fiind acceptați în concurs 12 candidați, din totalul celor 23 care și-au depus inițial actele. Punctajul obținut de fiecare candidat a fost făcut public pe pagina oficială a guvernului.

Din Comisia de concurs au făcut parte premierul Maia Sandu, ministrul Justiției, Olesea Stamate, secretarul general adjunct al guvernului, Roman Cazan, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, expertul în drept public, Nicolae Osmochescu, doctorul în drept, Octavian Cazac, președintele Centrului de Resurse juridice, Vladislav Gribincea, și directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

Concursul a fost organizat după ce, la sfârșitul lunii iunie, magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore.

Curtea Constituțională este constituită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt desemnați de parlament, doi de guvern și doi de CSM. Parlamentul a anunțat că Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu sunt candidații care au acumulat punctajul cel mai mare la concursul pentru funcția de judecători ai Înaltei Curți. Totodată, CSM a decis propunerea la această funcție a candidaților Serghei Țurcan și Eduard Ababei.