Experţii ONU pentru drepturile omului au făcut apel la SUA să ia măsuri „rapide şi decisive” împotriva discursului instigator la ură şi a limbajului rasist, precum şi să recunoască legătura dintre acestea şi actele de violenţă, în lumina ultimelor atacuri armate, relatează vineri dpa.
„SUA trebuie să recunoască impactul direct pe care îl au rasismul, xenofobia şi intoleranţa în ce priveşte promovarea violenţei şi inducerea fricii şi instabilităţii în comunităţile minorităţilor etnice şi religioase”, a punctat într-un comunicat difuzat la sediul ONU din Geneva Ahmed Reid, preşedintele Grupului de lucru la nivel de experţi pentru persoanele de origine africană din Biroul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului.
„Perpetuarea rasismului perpetuează violenţa”, se adaugă în comunicat.
„Condamnăm fără echivoc rasismul, xenofobia şi intoleranţa, inclusiv supremaţia albilor, şi facem apel la toate statele, nu doar la SUA, să adopte măsuri pozitive pentru eradicarea discriminării”, a declarat presei la Geneva Rupert Colville, purtător de cuvânt al Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.
Potrivit experţilor ONU, SUA trebuie să-şi demonstreze angajamentul faţă de drepturile omului, care cuprind şi dreptul la protecţie egală prin lege, ceea ce lipseşte în momentul de faţă.
„Nu trebuie să existe nicio îndoială că folosirea de către politicieni şi lideri a discursului de ură, a intoleranţei şi rasismului pentru a-şi asigura sau menţine susţinerea populară îi face pe aceştia complici la violenţele care urmează”, a subliniat Tendayi Achiume, raportor special al ONU pentru formele contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie şi intoleranţă legate de acestea.
„Folosirea tot mai frecventă a unei retorici dezbinatoare şi încercările de marginalizare a minorităţilor rasiale, etnice şi religioase în discursul politic au funcţionat ca o chemare la acţiune, facilitând violenţa, intoleranţa şi bigotismul”, explică Grupul de lucru şi raportorul ONU. „Legăturile dintre atacuri armate în masă şi ideologia albă extremistă sunt bine stabilite şi astfel de atrocităţi sunt de multe ori salutate în social media albe naţionaliste”, notează experţii ONU.
Patrick Crusius, arestat după atacul de sâmbăta trecută din El Paso, soldat cu 23 de morţi, a difuzat online o postare rasistă şi antiimigranţi cu circa 20 de minute înainte de atac. Connor Betts, atacatorul din Dayton, care a împuşcat mortal tot sâmbătă nouă oameni înainte de a fi ucis de poliţie, explora „ideologii violente” şi distribuise mesaje de stânga şi antipoliţie pe Twitter, a indicat FBI.
„Postările din social media ale acestor atacatori reflectă un discurs politic care îi depreciază şi dezumanizează pe oameni pe baza rasei, religiei, statutul de imigrant sau a etnicităţii”, amintesc experţii ONU. AGERPRES