Evenimente organizate în cadrul Programului “Iaşi – Capitala Tineretului din România”

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași-FONTIS, structura care implementează Programul „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”, organizează cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului o serie de evenimente în mai multe cartiere ieșene, începând cu data de 12 august, după următorul program:

  1. Conferința „Viitorul Iașului văzut din România”

Evenimentul este organizat în cadrul Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020 și este primul din seria de evenimente care face parte din una dintre cele 5 priorități ale Programului ICTR 2019-2020 „Iași-Oraș Policentric”, prin care ne propunem revitalizarea urbană a cartierelor ieșene, după chipul și asemănarea locuitorilor săi. Împreună cu invitații noștri speciali vom face o călătorie în „Viitorul Iașului văzut din România” pentru a descoperi împreună care sunt acele lucruri care dau viață unui cartier. Moderatorul evenimentului este Anca Medeleanu, prezentator TVR Iași și moderator Radio Hit Iași, iar speakerii evenimentului sunt Ștefan Teișanu – director al Centrului Cultural ClujeanVlad Tăușance – consultant de strategie în comunicareMarius Ursache – antreprenor și fondator Metabeta.

Evenimentul se va desfășura la Foișorul Esplanada Mimoza vis-a-vis de RCS & RDS, Șoseaua Păcurari, începând cu ora 17:00.

  • Concert’n Cartier

Evenimentul vine să animeze zonele din cartier și să le transforme în adevărate spații de petrecere a timpului liber. Renunțăm la clasica zonă centrală pentru desfășurarea evenimentului, renunțăm la scenă și vedetele YouTube-ului, pentru că ne plac tinerii talentați din Iași și vrem să îi promovăm și să îi cunoască, în primul rând, toți ieșenii: Ilie Răzvan Țurcanu, Selena Carază, Bianca Țurcanu, Adam’s Nest, Mădălina&Ștefan, Aproape Unplugged și alții.

Concertele vor avea loc în 7 cartiere ieșene în perioada 12-18 august după cum urmează:

  • 12 august, ora 19:00, cartierul Păcurari, Esplanada Mimoza;
  • 13 august, ora 18:00, cartierul Alexandru Cel Bun, Parcul Voievozilor;
  • 14 august, ora 18:00, cartierul Nicolina, Esplanada Nicolina I;
  • 15 august, ora 18:00, cartierul Frumoasa, Pe Tăpșan – spațiul verde din apropierea Mănăstirii Frumoasa;
  • 16 august, ora 18:00, cartierul Tudor Vladimirescu, Centrul Civic al Campusului Tudor Vladimirescu;
  • 17 august, ora 18:00, cartierul Tătărași, Esplanada Oancea;
  • 18 august, ora 18:00, cartierul Copou, Grădina Casei Memoriale Mihail Sadoveanu.
  • Focus grupuri – spații tinere

Evenimentul face parte din una dintre cele 5 priorități ale Programului ICTR 2019-2020, Iași – Oraș Policetricși presupune o serie de consultări în 5 centre de cartier cu tinerii, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, pentru a descoperi care este viziunea acestora cu privire la cum ar trebui să arate un spațiu pentru tineri, în cartiere, și cum ar putea aceștia să revitalizeze spațiul urban alături de echipa Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020.

Consultările se vor desfășura astfel:

  • Centrul de cartier Păcurari – 13 august, orele 17:00 – 19:30;
  • Centrul de cartier Alexandru cel Bun – 14 august, orele 17:00 – 19:30;
  • Centrul de cartier Nicolina -19 august, orele 17:00 – 19:30;
  • Centrul de cartier Frumoasa – 20 august, orele 17:00 – 19:30;
  • Centrul de cartier Tătărași – 21 august, orele 17:00 – 19:30.

Sunt disponibile 10 locuri per centru de cartier, iar înscrierile se fac accesând următorul link: http://bit.do/FocusGrupuriSpatiiTinere

„Viața în cartier este deseori monotonă și lipsită de culoare, iar tinerii aleg să își petreacă timpul liber cât mai departe de astfel de locuri și de obicei aleg zonele centrale ale localității. Iași – Oraș Policentric este una dintre cele 5 priorități ale Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020, prin care ne dorim să redăm cartierelor vitalitate printr-un amplu proces de regenerare și revitalizare urbană și să ducem evenimente de calibru mai aproape de cetățeni”, declară Mircea Meriacri, Managerul Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020 și Președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS

Iașul este Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020, titlu câștigat într-o competiție deschisă la nivel național, la care au mai participat Roman, Brașov și Bitrița – Năsăud. Programul ICTR 2019-2020 este cel mai amplu program urban de tineret și se bazează pe 5 prioritățiTransparență decizională și participare active, Antreprenoriat în industrii creative, Iași – Oraș Policetric, CulturIse și rISeUp Nord-Est. Implementarea Programului este realizată de structura de tineret reprezentativă la nivel local „Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași — FONTIS” în co-management cu Primăria Municipiului Iași. „rISeUp!” este conceptul Programului și reprezintă un imbold pentru tineri de a participa activ la reconstruirea comunității din care fac parte și este un îndemn la reconsiderarea identității în vederea conștientizării apartenenței fiecărui tânăr la comunitățile urbane din România. „Crede în orașul tău!” este sloganul Programului ICTR 2019-2020 și reprezintă mesajul prin care vrem să antrenăm tinerii, organizațiile de tineret și comunitatea ieșeană într-un proces amplu de dezvoltare urbană, să construiască legături sustenabile între organizațiile de tineret, administrația publică locală, actorii economici și academici dintr-o comunitate.