Procedură medicală care să le permită femeile să amâne menopauza cu până la 20 de ani

Specialiști în fecundație in vitro din Marea Britanie au pus la punct o procedură medicală care să le permită femeile să amâne menopauza cu până la 20 de ani.

Medicii afirmă că operația ar putea să ajute mii de femei care suferă de probleme cardiace sau de osteoporoză, care sunt accentuate de menopauză.

Însă procedura vizează, în primul rând, să întârzie apariția simptomelor obișnuite ale menopauzei, care merg de la anxietate, deprimare, bufeuri, transpirații nocturne, libido redus și până la probleme de somn.

Operația le este oferită femeilor cu vârsta de peste 40 de ani și costă între 7.000 și 11.000 de lire sterline.

Nouă femei au fost operate deja

Medicii prelevează un fragment de țesut ovarian care este apoi congelat, pentru a-l păstra intact. Deocamdată această procedură a fost aplicată unui număr de nouă femei și a durat aproximativ 30 de minute la fiecare.

Apoi, la instalarea menopauzei, țesutul va fi grefat pe o parte a corpului bine irigată cu sânge, cum ar fi axila. Dacă țesutul va supraviețui grefei, va permite creșterea nivelului hormonilor în organism, ceea ce va întârzia menopauza.

”Este primul proiect din lume care oferă o criogenare a țesutului ovarian al femeilor sănătoase, numai pentru a amâna menopauza”, a declarat directorul medical care se ocupă de acest proces, Yousri Afifi, pentru Sunday Times.

Medicii folosesc deja un proces similar pentru a asigura fertilitatea fetelor și femeilor care fac tratament de cancer.

Măsura în care operația întârzie instalarea menopauzei depinde de vârsta la care este prelevat țesutul și momentul în care este grefat. Astfel, țesutul prelevat de la o femeie de 25 de ani ar putea amâna menopauza cu 20 de ani, în timp ce cel prelevat de la o femei de 40 de ani o poate amâna cu cinci ani.