Întoarcere în timp, într-o nouă „Călătorie la 1900” la Castelul Miclăușeni

Castelul Miclăușeni își deschide porțile vizitatorilor în atmosferă de sărbătoare. Evenimentul „Călătorie la 1900”, care își propune o întoarcere în ambianța specifică familiei Sturdza, este anul acesta la cea de a șasea ediție și va fi organizat la îngânarea verii cu toamna, în ultima zi de august și prima zi de septembrie. Deschiderea festivă va avea loc sâmbătă, 31 august, la ora 10.30, conform următorului program:

  • Prezentarea expoziției „Scrisori cu parfum de odinioară…”, susținută de muzeograful Iulia Butnariu, Muzeul de Istorie Roman;
  • Conferința „Boierimea românească în La Belle Époque”, susținută de istoricul Georgeta Filitti, București;
  • Recital de pian, susținut de pianistul Ștefan Buzdugan, Roman.

Duminică, 1 septembrie, de la ora 12.00, va fi prezentată în premieră piesa „Lacrima crinului”, a cărui scenariu este inspirat din viața lui George și a Mariei Sturdza, ctitorii Castelului Miclăușeni. Vor interpreta membri ai Clubului de actorie de la Ateneul Iași, coordonat de actrița Doina Iarcucziewicz. Pe parcursul celor două zile publicul va putea vizita Castelul Miclăușeni, unde au fost amenajate mai multe expoziții:

  • „Scrisori cu parfum de odinioară…”, organizată de Muzeul de Istorie Roman în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, Asociația Cultural – Științifică Urbana și Castelul Sturdza-Miclăușeni;
  • reconstituirea unor interioare de epocă;
  • expoziție de obiecte de epocă din colecția particulară Alexandru Cramer.

Sâmbătă, 31 august, tururile ghidate vor începe la orele: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, iar duminică, 1 septembrie, la orele: 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00. „Vizitatorii se vor putea bucura de spectacole în aer liber de teatru, muzică de epocă și echitație, ateliere pentru copii și adulți (Fotografie de epocă, Caligrafie, Bune maniere și gastronomie, Dans de societate „Romana”, „Mofturi cu dichis”, Arta ceaiului, ș.a.), târg de antichități, mașini de epocă, parada costumelor, fotografii la minut, bucate de odinioară, degustare de vinuri și alte surprize din partea organizatorilor. Cei care vor dori vor putea închiria vestimentație specifică Belle Époque de la punctul special amenajat în Castel”, anunţă oirganizatorii. În seara zilei de 31 august va avea loc un Garden Party, eveniment cu dress code, în care vom încerca să recreăm împreună atmosfera plină de eleganță și bune maniere ale românilor de acum 100 de ani. Fondul muzical va fi asigurat de Grupul Vocal-Instrumental „EUFONIC”, care va interpreta muzică veche din folclorul românesc, grecesc, sârbesc și turcesc. Castelul Miclăușeni este unul dintre cele mai romantice castele din România și, în prezent, este în proces de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a suferit din cauza agresiunilor armatei sovietice și ale autorităților comuniste. Mesajul pe care organizatorii îl transmit prin animarea încăperilor care datează de la 1880 este „Împreună sprijinim restaurarea Castelului”. Intrarea la evenimentul „Călătorie la 1900” se face pe baza unui bilet, în valoare de 30 lei și include vizitarea Castelului. Biletele vor putea fi cumpărate la intrarea în parcul Castelului. Tinerii cu vârste între 14 și 18 ani vor beneficia de o reducere de 50%, iar copiii sub 14 ani vor intra gratuit. (E.M.)