În Moldova sunt înregistrate 415 cuiburi de cocostârc, mai mult decât în anul 2017

11:52 | 26.08.2019Categorie: Social

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a desfășurat, în perioada 5 iunie – 15 august 2019, o nouă ediție a Recensământului cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova. În acest an, pe hartă au fost înregistrate 415 cuiburi (cu aproximativ 120 de cuiburi mai mult față de recensământul din anul 2017), transmite MOLDPRES.

Pe parcursul celor două luni de desfășurare a recensământului, voluntari din toată țara au semnalat prezența multor cuiburi de cocostârc neînregistrate până acum. Toate informațiile despre cuiburi au fost puse pe harta Recensământului, prin intermediul unui chestionar special care va furniza detalii despre starea cuibului, suportul pe care se află și numărul de pui găzduiți.

„Cele mai multe cuiburi sunt instalate pe piloni de beton (248) și pe piloni de lemn (69). Au fost identificate 64 de cuiburi instalate pe copaci, iar restul 34 de cuiburi sunt amplasate pe diverse suporturi (16 pe turnuri de apă, 7 pe stâlpi de fier, trei pe monumente, trei pe case, două pe cisterne, două pe hornuri de cărămidă și unul singur pe o fântână arteziană)”, indică SPPN.

Cele mai multe cuiburi au fost înregistrate în raioanele Telenești (28), Ștefan Vodă (27), Râșcani (24), Drochia (23), Cimișlia (23), Cahul (22). Raioanele cu cele mai puține cuiburi sunt Strășeni (trei cuiburi), Rezina (trei cuiburi) și Dubăsari (un cuib). În acest an, pe Harta Recensământului au fost înregistrate două cuiburi din stânga Nistrului: unul în localitatea Butor (raionul Grigoriopol) și altul în localitatea Corotna (raionul Slobozia). Localitățile cu cele mai multe cuiburi înregistrate sunt: satul Drochia (nouă cuiburi), satul Cioburciu (nouă cuiburi), satul Gura Bâcului (șase cuiburi) și orașul Cimișlia (cinci cuiburi), ultimul fiind singurul oraș cu atât de multe cuiburi de cocostârc.

Deși Recensământul nu a avut ca scop evaluarea vechimii cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova, totuşi, în urma acestuia a fost identificat un cuib care pare a fi cel mai longeviv. Este vorba de un cuib din localitatea Pogănești (raionul Hâncești), care are în jur de 200 ani.

Recensământul cuiburilor de cocostârc a fost inițiat în anul 2017, fiind desfăşurat o dată la doi ani. „Acest gen de recensământ se practică în majoritatea țărilor europene, iar aplicarea acestuia în Republica Moldova a oferit rezultate frumoase de care suntem mândri”, se afirmă într-un comunicat al Societăţii pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.