Ar trebui să se renunţe la creşterea tradiţională a porcilor, pentru a putea fi eradicată trichineloza

Specialiştii veterinari, reuniţi în cadrul Conferinţei Internaţionale de Trichineloză, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, consideră că ar trebui să se renunţe la creşterea tradiţională a porcilor, pentru a putea fi eradicată trichineloza.

„Trichineloza este o boală parazitară majoră, transmisibilă de la animale la om, care ridică multe probleme în multe ţări din lume, România fiind în top trei mondial în care aceasta înregistrează valori crescute de prevalenţă la porc şi numeroase cazuri de îmbolnăviri umane. În România se înregistrează focare de trichineloză mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, care implică de la câteva persoane la câteva zeci, în funcţie de câte au consumat din carnea de porc neverificată. Trichineloza a fost, este şi rămâne o importantă boală parazitară care duce la cheltuirea unor sume importante, atât în ţara noastră, cât şi în alte ţări. Pentru a nu risca să se îmbolnăvească, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată şi neverificată, iar pentru eradicarea trichinelozei singura soluţie este ca România să desfiinţeze creşterea tradiţională a porcilor în coteţ”, a declarat, marţi, Călin Gherman, preşedintele comitetului de organizare a Conferinţei Internaţionale de Trichineloză.

El a mai spus că ţările care au reuşit eradicarea trichinelozei, precum Marea Britanie, nu mai au porci în coteţ în gospodării individuale, unde să poată să intre în contact cu şobolanii.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în perioada 1986-2009, în lume au fost înregistrate peste 65.000 îmbolnăviri umane de trichineloză, cu 40 de decese, dintre care peste 28.000 în România.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” organizează, la Cluj-Napoca, între 26-30 august, cea de-a 15 ediţie a Conferinţei Internaţionale de Trichineloză, la care participă 100 de specialişti din 26 de ţări. AGERPRES