Conducerea țării a depus marți, 27 august, flori la monumentul „Maica Îndurerată” și la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, cu prilejul marcării a 28 de ani de la proclamarea Independenței, relatează MOLDPRES.
Primii la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt au venit șeful statului Igor Dodon și Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. Aceștia au fost urmați de premierul Maia Sandu. Alături de primele persoane în stat, flori au depus și deputați, membri ai guvernului, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, deputați din primul parlament, politicieni.
Șeful statului a declarat în cei 28 de ani de independență, Republica Moldova a întâmpinat multe provocări, „dar este important că mergem înainte și că am păstrat statalitatea, pe care acum trebuie să o consolidăm”.
„Acum 28 de ani, pe 27 august 1991, a fost proclamată Independența Republicii Moldova. Acel moment istoric excepțional ne-a oferit prilejul să ne construim cu propriile eforturi țara, economia, societatea, viitorul. În scurta istorie recentă a Republicii Moldova am avut parte de toate, și de bune, și de rele. Noi avem suficient potențial uman și intelectual pentru a deveni un stat modern și împlinit, iar dacă vom demonstra în continuare cutezanță și maturitate politică, dacă vom fi solidari și bine intenționați, vom reuși să realizăm cele mai înalte obiective pentru țară și să lăsăm următoarelor generații o Moldovă trainică și prosperă”, este menționat în mesajul șefului statului, transmis cu ocazia Zilei Independenței.
Speakerul Zinaida Greceanîi a afirmat că „este important pentru noi să fim uniți și să înțelegem că avem o istorie comună și un viitor pe care, prin efort conjugat, îl putem face frumos”. Oficialul s-a arătat convins că și în viitor, Republica Moldova va putea răspunde tuturor provocărilor și va depăși toate dificultățile.
Premierul Maia Sandu a felicitat cetățenii Republicii Moldova cu ocazia marcării a 28 de ani de independență. „Am ținut să depunem flori împreună cu cetățenii țării noastre cu care am apărat libertatea și democrația. Republica Moldova nu poate fi independentă pe deplin atunci când are o armată străină pe teritoriul ei și atunci când nu are independență energetică. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem”, a precizat Maia Sandu.
Manifestări dedicate Zilei Independenței au loc astăzi în mai multe localități ale țării.
Declarația de independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament la 27 august 1991.