Justiția din Republica Moldova va fi reformată

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Un nou concept al reformei justiţiei a fost prezentat miercuri, 28 august, la Ministerul Justiţiei. La eveniment au fost prezenţi şeful statului, premierul, speakerul şi ministrul Afacerilor Interne, comunică MOLDPRES.

Noul concept, care prevede şi schimbarea modalităţii de alegere a Procurorului General, a fost prezentat de către ministrul Justiţiei, Olesea Stamati. Potrivit sursei citate, în urma reformei vom avea de două ori mai puțini judecători la Curtea Supremă de Justiție /CSJ/, iar cei ce vor rămâne vor fi evaluaţi de către o comisie specială din care vor face parte şi experți străini. Aceeași comisie va verifica și președinții și vicepreședinții Curților de Apel.

Schimbări mari vor fi operate şi la Consiliul Superior al Magistraturii, din cei șase judecători, trei vor fi aleși de la nivelul primei instanțe, doi – de la Apel și unul de la CSJ. Evaluării vor fi supuşi nu doar magistraţii, ci şi procurorii, iar competenţele procuraturilor specializate vor fi reexaminate. Nu va fi trecut cu vederea nici Consiliul Superior al Procurorilor /CSP/, acesta va fi suplinit cu doi membri – unul numit de Guvern, iar altul – din partea forumului societății civile a Parteneriatului Estic. Din CSP ar putea face parte şi președintele Uniunii Avocaților.

O altă componentă a reformei prevede schimbarea modului de alegere a Procurorului General. Astfel, se propune ca acesta să fie ales de CSP în baza unei liste scurte propuse de Ministerul Justiţiei. De asemenea, se propune excluderea prevederii legale prin care candidaţii la acest post erau obligaţi să aibă experienţă de cinci ani în organele procuraturii.

Şeful statului Igor Dodon a specificat că componentele coaliţiei de guvernare au consens politic la acest subiect, iar proiectele necesare pentru implementarea reformei vor fi dezbătute de legislativ chiar la începutul sesiunii de toamnă. ”Această reformă este aşteptată atât de cetăţeni, cât şi de parteneri şi suntem convinşi că ne vom mişca rapid în acest domeniu”, a opinat Dodon.

Şi speakerul Zinaida Greceanîi a menţionat că proiectele ce ţin de reforma justiţiei vor fi supuse dezbaterilor publice chiar în această săptămână, iar de acestea va fi responsabilă Comisia parlamentară numiri şi imunităţi.

Premierul Maia Sandu a precizat că reforma justiţiei este cea mai importantă, deoarece va permite să fie făcută ordine şi în alte domenii. “A existat o rezistenţă foarte mare din partea sistemului, am văzut că nu există voinţă nici în sistemul judecătoresc şi nici la procuratură nu vor să se producă schimbarea. Trebuie să curăţăm sistemul şi ştim că nu este suficient să scriem strategii frumoase. Din acest motiv a fost nevoie de a modifica modul în care se va alege noul Procuror General”, a spus prim-ministrul.

Proiectele de legi incluse în reforma justiţiei vor fi publicate pe pagina Ministerului Justiției şi vor fi supuse dezbaterilor publice.