Papa Francisc va porni miercuri într-o călătorie în trei ţări din Africa şi Oceanul Indian

Papa Francisc va porni miercuri într-o călătorie în trei ţări din Africa şi Oceanul Indian – Mozambic, Madagascar şi insula turistică Mauritius – unde va pleda pentru pace şi dreptate socială, relatează luni AFP.

Călătorind în una dintre cele mai sărace regiuni ale lumii, lovită de catastrofe sanitare, schimbări climatice şi instabilitate, Jorge Bergoglio, care a crescut într-un cartier sărăcăcios din Argentina, intenţionează să-şi prezinte apropierea faţă de locuitorii acestor zone.

„Papa celor săraci”, care va efectua în perioada 4-10 septembrie cea de-a doua călătorie pontificală în Africa sub-sahariană, va vizita capitalele celor trei ţări din sud-estul Africii, cu riscul de a dezamăgi mozambicanii care trăiesc într-o mare sărăcie în Beira (centru), cel de-al doilea mare oraş al ţării lovit în martie de ciclonul Idai, care a făcut 600 de morţi şi a lăsat sute de mii de persoane fără adăpost. Şase luni mai târziu, numeroase persoane din Mozambic sunt afectate de lipsa unei locuinţe şi a hranei.

Pentru a marca sosirea papei în această ţară majoritar creştină, guvernul din Mozambic a cheltuit circa 300.000 de euro pentru pregătiri, potrivit ministrului de externe, Jose Pacheco. Reparaţiile la Catedrala din Maputo şi la străzile din capitală sunt în curs de desfăşurare.

Vizita survine la o lună după semnarea unui tratat de pace istoric între guvern şi Renamo, fosta mişcare de rebeliune care a devenit principalul partid de opoziţie din ţară. Războiul civil sângeros s-a încheiat în urmă cu 27 de ani, însă Renamo nu a fost dezarmat în totalitate.

Într-un mesaj video, Papa Francisc a solicitat o consolidare a „reconcilierii frăţeşti în Mozambic şi în Africa, singura speranţă pentru o pace solidă şi de durată”.

Suveranul pontif va rămâne cel mai mult timp în Madagascar, una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă, unde trei sferturi dintre locuitori trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi.

Papa Francisc, care va vorbi în faţa muncitorilor de la o carieră, este aşteptat cu nerăbdare pe „Marea Insulă Roşie”, cu populaţie majoritar creştină, unde autorităţile au asfaltat deja străzile capitalei.

„Aşteptăm ca 800.000 de persoane să participe la slujba celebrată de papă”, a spus părintele Gabriel Randrianantenaina, secretarul coordonator al conferinţei episcopale locale.

Papa Francisc îşi va încheia călătoria cu o vizită rapidă pe Insula Mauritius, o democraţie stabilă, la est de Madagascar. Episcopia intenţionează să-l întâmpine ca pe un „pelerin ecologist” şi a început să planteze în onoarea sa circa 200.000 de copaci.

Această mică republică predominant hindusă (52%), dar care are şi importante minorităţi creştine (30% – în principal catolice) şi musulmane (18%), doreşte să celebreze diversitatea sa culturală şi religioasă.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat aceste trei ţări în urmă cu treizeci de ani. AGERPRES