Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit marți, 3 septembrie, mărimea creditelor fără dobândă ce vor putea fi acordate concurenților electorali la alegerile locale generale din 20 octombrie, informează MOLDPRES.
Astfel, potrivit deciziei CEC, partidele politice, organizațiile social-politice și blocurile electorale vor putea beneficia de credite de până la 50 mii lei. În cazul candidaților independenți, valoarea creditului nu va depăși 10 mii de lei. Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze regulamentul de acordare a împrumuturilor.
Potrivit Codului electoral, concurenții electorali care au obținut mai puțin de trei la sută din voturile valabil exprimate pe întreaga țară sau în circumscripțiile respective, inclusiv candidații independenți care nu au fost aleși, vor restitui creditele primite din bugetul de stat în termen de două luni de la data încheierii votării. Ceilalți concurenți electorali vor restitui creditele în termen de patru luni. Totodată, legea prevede posibilitatea ca împrumuturile primite de la stat să fie acoperite, complet sau parțial, de către stat, în funcție de numărul total de voturi valabil exprimate pentru concurentul electoral în circumscripția electorală respectivă.
Tot astăzi, CEC a stabilit că plafonul general pe țară al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale este de 21 mln lei.
CEC a atenționat că pentru inițierea finanțării campaniei electorale în cadrul alegerilor locale generale, concurentul electoral urmează să deschidă la bancă un cont cu mențiunea „Fond electoral” în care vor fi virate mijloace financiare proprii și cele primite de la persoane fizice cetățeni ai Republicii Moldova ori persoane juridice din țară, în scopul finanțării campaniei electorale. Toate mijloacele financiare aferente finanțării campaniei electorale a candidaților înregistrați din partea partidelor politice și blocurilor electorale vor fi gestionate prin intermediul acestui cont.