Aproape jumătate dintre adolescenți au avut gânduri de suicid
Adolescenții din România se simt triști, neiubiți, stau prost la capitolul educație sexuală și cad pradă devreme viciilor. Asta arată un studiu realizat de psihologul Mihai Copăceanu și coordonat de academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. Cifrele sunt alarmante! 28,4% dintre adolescenții români se consideră dependenți de nicotină. Și doar 11,7% au declarat că nu au consumat niciodată băuturi alcoolice în ultimul an. Și mai grav este că aproape jumătate dintre adolescenți s-au gândit cel puțin o dată să se sinucidă. Totodată, 45,9% nu folosesc prezervativul de fiecare dată când fac sex. Studiul, intitulat a fost realizat pe baza răspunsurilor a 10.114 tineri. Cei mai mulțu cu vârsta de 17 ani.
48,9% dintre adolescenții cuprinși în cercetare au declarat că au avut cel puțin o dată gânduri de suicid. Cu toate acestea, doar 28,5% au apelat la un psihoterapeut. Lipsa iubirii pare să fie principalul motiv.
„43,9% dintre respondenţii care au declarat că nu se simt iubiţi şi susţinuţi de familie au avut măcar o dată o tendinţă de suicid, doar 15,3% dintre cei care se simt iubiţi şi susţinuţi de familie au avut vreodată o tentativă de suicid”, spune psihologul Mihai Copaciu.
Îngrijorător este și că 27,1% dintre adolescenți au declarat că sunt triști tot timpul, iar 18% au afirmat că simt că ar fi mai bine dacă ar muri.
18,5% din cei peste 10.000 de tineri s-au automutilat, 3,1% au înghițit medicamente, 49 au declarat că au încercat să se spânzure, 16 au sărit de la înălțime și nouă au înghițit otravă.
Cât fumează adolescenții
Peste jumătate din tinerii care au participat la studiu au declarat că au fumat cel puțin o dată. Iar nu mai puțin de 28,4% dintre participanți au spus că se consideră dependenți de nicotină.
Totodată, 18,9%dintre adolescenți au spus că fumează până la 10 țigări zilnic, iar 4,1% depășesc peste 20 de țigări pe zi. Fetele fumează mai puține țigări decât băieții, arată studiul.
Și motivele sunt diferite, în funcție de sex. Numărul băieților care fumează când se plictisesc este mai mare decât cel al fetelor. Acestea, în schimb, fumează când sunt nervoase, iritate sau când sunt supărate.
Cât beau adolescenții
Doar 11,7% dintre adolescenții chestionați au declarat că nu au consumat niciodată băuturi alcoolice în ultimul an. Peste jumătate (55,1%) au spus că au început să consume când aveau mai puțin de 14%, iar 22,9% au spus că au băut pentru prima oară când au atins vârsta buletinului.
„Cel mai frecvent motiv este să mă distrez/să mă simt bine (57.7%), urmat de beau când socializez (10.6%), și să uit de probleme (6.5%). Consumul în funcție de stările negative a fost regăsit mai ales în grupul de vârstă 17-18 ani și mai puțin la 14 ani”,spune psihologul Mihai Copăceanu, autorul studiului.
Ce i-ar face pe adolescenți să consume droguri
Psihologul spune că în ceea ce privește drogurile a fost interesat să afle ce i-ar face pe adolescenți să le încerce. Astfel, 46,5% au vorbit despre curiozitate, 7,7% sunt de părere că motivul pentru care ar încerca drogurile este acela de a se distra, 9,4% pentru a se relaxa, 2,2% pentru a scăpa de probleme, iar 0,8% pentru a scăpa de suferinţă.
Potrivit studiului, cel mai consumat drog la momentul prezent este canabisul (consumat de 15,3% dintre subiecții studiului). Cifra este aproape dublă decât cea furnizată de Agenția Națională Antidrog, de 8%.
Aproape 45% dintre tineri au consumat cel puţin o dată marijuana, iar 6,8% au declarat că au consumat marijuana chiar în ultimele șapte zile. Totodată, 43,6% au povestit că au primit cel puțin o dată droguri gratuit, în vederea consumului.
Peste jumătate dintre adolescenți consideră că marijuana ar trebui legalizată în România.
În jur de 46% nu folosesc prezervativul de fiecare dată când fac sex
La capitolul sexualitate, studiul arată că unul din cinci adolescenți din România își începe viața sexuală la 15 ani sau mai devreme. Dintre cei peste 10.000 de respondenți, 29,5% au declarat că nu au folosit prezervativul la primul contact sexual. Iar 45,9% au spus că nu folosesc prezervativul de fiecare dată când fac sex.
Totodată, mai mult de jumătate dintre adolescenți (53,1%) au primit mesaje cu conținut sexual explicit pe telefon.
În ceea ce privește mersul la ginecolog, 23,6% dintre adolescente au spus că au fost la un astfel de medic în ultimele 12 luni.