Din cutremur în cutremur mergem, chiar dacă acestea sunt la adâncimi de sute de kilometri, în zona Vrancea, sau cuprind întreaga scenă politică a țării în apropierea prezidențialelor.
Dacă, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul din această săptămână a avut magnitudinea de 4,5 pe scara Richter şi s-a înregistrat la 140 de kilometri adâncime, iar somitatea în cercetarea seismelor, Gheorghe Mărmureanu, încearcă să ne liniștească la noi în bătătură, amânând predicția seismului semnificativ, devastator, bătându-ne încurajator pe umăr cu afirmația ” un cutremur periculos are magnitudinea 7.1 – 7.2. Nu se pune problema acum, de la 4.5 la 7 este diferenţa ca de la cer la pământ” Și tot el încearcă să mute centru de greutate a discuție pe continentul negru: „Noi suntem sub acţiunea Africii. Africa este un continent care se va rupe În doua. Vor fi aceste cutremure mai mici sau mai mari, dar nu cred ca va fi unul catastrofal in următorii 20 si ceva de ani”.
În ceea ce privește cutremurul de pe scena politică românească acesta devine unul continuu, fără clipe de repaos, o descărcare la foc automat a faptelor prin intermediul cărora se încearcă ieșirea la suprafaţă.
Mai nou, Klaus Werner Iohannis, președintele României, aflat de cel puțin doi ani în plină campanie electorală, continua să lovească năprasnic doar în PSD, partidul care și-a asumat guvernarea țării și care se vede prins într-un blocaj ne premis principiilor statului de drept. Cele mai mari șicane, pe care un guvern postdecembrist a avut să le îndure, au fost cauzate de acest președinte de piață publică, acest personaj malefic al celor care doresc cu tot dinadinsul rău României. Este incredibilă ura cu care vorbește despre PSD, chiar și atunci când subiectul principal este guvernul României. El nu articulează mesajul impersonal, ci pur și simplu nu uită să apese pe identificarea culorii politice, care asigură guvernarea țării. Atacă nemilos orice mișcare din Palatul Victoria, chiar dacă el este vinovatul imobilismului, crizei guvernamentale, obstrucționând remanierile necesare perfecționării activității guvernamentale. Pentru Klaus Werner Iohannis nu există decât duşmanul de moarte al țării, PSD, răul cel mai mare, ”ciuma roșie”, vinovatul detonate pseudo-eșecurile descoperite de președinte. Nu se mai spune nimic despre Liviu Dragnea, cel care duce în închisoare ura devastatoare a românilor ieșiți în stradă, dar PSD este din ce în ce mai devastat de către criticile zăbăuce, fie ale lui Klaus Werner Iohannis, ale lui Dan Barna sau ale incoerentului interpret Ludovic Orban.
Președintele nu ezită să se împotrivească pe față oricăror cereri trimise la Cotroceni de către primul ministru Viorica Dăncilă, acest personaj din ce în ce mai interesant și mai surprinzător a cărei evoluție a traversat întreaga axă de la penibil la strălucitor.
Avem nevoie de un moment de respirație, de o tragere a sufletului, astfel încât să fim în stare să ne dăm seama unde am ajuns, ce se află în spatele nostru și cine are tot timpul piciorul întins să pună piedică, doar pentru că el nu se descurcă de unul singur prin hățișurile limbii române.
O astfel de constatare ne aduce și în fața unor măsurători sociologice care continua să limpezească mintea românului turmentat de tot felul de strigăte gen ”Ludovic Orban”, cel care i-a spart timpanele lui Klaus Werner Iohannis, strigând către sală: ”Ştie cineva cine este generalul?”
Partidele au ajuns să alerge umăr la umăr PNL 28%., PSD 25%, USR 23%, restul nu mai contează, cu tot tacâmul de supărări, dar diferențele în jos sunt mult prea mai pentru a le lua în seamă.
La nivelul candidaților pentru prezidențiale: Klaus Werner Iohannis 43%, Viorica Dăncilă 18%, Dan Barna 15%, Mircea Diaconu 14% și, din nou, restul nu mai contează pe același considerent de prăpastie (Teodor Paleologul având doar 6%)
Mâine vom încerca o interpretare a acestor date, astfel încât să reușim să dezgropăm sensurile pierdute ale unei analize realiste a mobilității votului funcție de interese și mai ales funcție de cine pentru cine votează.
ADI CRISTI