Breaking News

Stângacii ar putea avea abilități verbale mai bune decât dreptacii, iar asta ține de ADN

Stângacii ar putea avea abilități verbale mai bune decât dreptacii, iar asta ține de ADN. Este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea Oxford.

Mai exact, materialul genetic asociat cu alegerea mâinii stângi ca mână dominantă a fost identificat pentru prima oară cu exactitate. Acest material este implicat și în structura și funcția creierului, în special în părțile implicate în limbaj.

La nivel mondial, stângacii reprezintă un procent de aproape zece la sută.  Studiile de până acum au arătat că alegerea mâinii dominante se datorează și factorilor genetici, dar detaliile exacte nu a fost clare până acum.

Mutațiile materialului genetic afectează și structura creierului

După analiza secvenței complete a codului genetic a peste 400.000 de oameni, cercetătorii au descoperit că există patru regiuni-cheie care determină că o persoană va fi stângace. Mutațiile au fost localizate în instrucțiunile pentru structura complexă care organizează interiorul celulelor corpului, numită citoschelet. În același timp însă, citoscheletul modifică și structura materiei albe din creier.

„Pentru prima dată la oameni, am reușit să stabilim că aceste modificări de citoschelet asociate alegerii mâinii dominante sunt, de fapt, vizibile în creier”, a declarat prof. Gwenaelle Douaud pentru BBC. La participanții la studiu care folosesc mai mult mâna stângă, cele două jumătăți ale creierului, emisfera stângă și cea dreaptă, erau mai bine conectate și mai coordonate în regiunile implicate în limbaj. Cercetătorii speculează că stângacii pot avea abilități verbale mai bune, deși nu au datele care să demonstreze acest lucru.

Stângacii, victima prejudecăților nefondate

Descoperirile oamenilor de știință, publicate în revista Brain, ar putea schimba felul în care sunt văzuți stângacii în societate. În limba franceză, la fel ca în română, termenul „stângaci” înseamnă și neîndemânatic, iar în engleză termenul folosit pentru mâna dreaptă este sinonim cu „a avea dreptate”.

„Ceea ce arată acest studiu este că a fi stângaci este doar o consecință a biologiei dezvoltării creierului, nu are nicio legătură cu norocul sau răutatea. Și a fi stângaci este un lucru determinat, cel puțin parțial, de variantele genetice pe care le-am descoperit. Asta ne ajută să înțelegem ceea ce ne face oameni”, a concluzionat prof. Dominic Furniss, specialist în chirurgia mâinii și autor al studiului.