UE a lansat o bază de date care va ajuta statele membre să coopereze mai strâns pentru a combate ameninţările teroriste

Uniunea Europeană a lansat o bază de date care va ajuta statele membre să coopereze mai strâns pentru a combate ameninţările teroriste, a anunţat joi Eurojust, agenţia europeană de cooperare judiciară în materie penală, transmite dpa.

Registrul Contraterorist (CRT) adună informaţii importante despre procedurile judiciare împotriva suspecţilor de infracţiuni teroriste, într-o bază de date centralizată menită să faciliteze munca procurorilor de identificare a suspecţilor sau reţelelor investigate în cazuri cu potenţiale implicaţii transfrontaliere, explică Eurojust.

Registrul a intrat în vigoare la 1 septembrie şi va sta la dispoziţia statelor membre 24 de ore din 24, a indicat agenţia europeană.

Potrivit acesteia, iniţiativa de creare a unei baze de date transfrontaliere în materie de acţiuni teroriste a venit în urma atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris, când mai multe state europene – Franţa, Germania, Spania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au început să strângă date pentru a facilita coordonarea la nivel internaţional.

Se crede că atacurile respective au fost plănuite din Siria, iar logistica şi organizarea au fost puse la punct în Belgia.

‘Acum când teroriştii operează tot mai mult în reţele transfrontaliere, Uniunea Europeană trebuie să facă acelaşi lucru’, a subliniat joi preşedintele Eurojust, Ladislav Harman, numind CRT drept ‘un mare pas înainte în lupta împotriva terorismului.’

CRT, operat de Eurojust cu sediul la Haga, se va axa doar pe proceduri judiciare şi condamnări, astfel încât nu se va suprapune cu analizele întreprinse de Europol, şi va ajuta statele membre să pună în comun date despre terorişti cu diferite orientări ideologice: islamişti, extremişti de stânga şi extremişti de dreapta, precizează Eurojust.

Statele membre trebuie să furnizeze lunar informaţii despre suspecţi şi cazuri către acest registru, a mai arătat agenţia europeană.AGERPRES