ANORMALITATE NORMALĂ

Divorțul de ALDE continuă să propage efectele nefaste de pe scena politică a țării, bulversând întreaga atmosferă a înțelegerilor întru stăpânirea puterii. Ajungerea la guvernare, dar mai ales rămânerea în acest punct strategic maxim, suscită o atenție greu de ignorat, greu de trecut cu vedera, chiar dacă, pe fond, în spatele ușilor închise se întâmplă de fapt luarea unor decizii fundamentale pentru soarta noastră, implicit a țării.
Guvernul PSD-ALDE a fost pur și simplu dezechilibrat prin ieșirea brutală de la guvernare, într-un moment în care tensiunile de pe scena politică a țării erau alimentate de jocurile politice, considerate a fi inerente unei campanii electorale incisive, greu de stăpânit, greu de gestionat, astfel încât să nu provoace pagube irecuperabile, așa cum de fapt se întâmplă în zilele noastre când președintele Klaus Werner Iohannis a reușit să dirijeze direcțiile și mai ales pozițiile partidelor politice, după cum are el nevoie de deschiderea culoarelor.
În opoziție cu ”voința prezidențială” începe să se audă glasul primului ministru, forțat în ultimul timp să reacționeze, fiind pus față în față cu nevoia de a reacționa, nevoia de a muta pe tabla de șah a scenei politice, cu atât mai mult cu cât se joacă contra-cronometru. Mutarea de ambele părți devine deja decisivă, contează din ce în ce mai mult efectele pe care le produce, pas cu pas, astfel încât orice mișcare să intre în joc, astfel încât rezultatul să fie condiționat de întrega strategie electorală care de cele mai mult erori nu are nimic în comun cu ceea ce se va întâmpla postelectoral.
Faptul că ALDE a reușit să dezechilibreze centrul puterii, un centru la care nimeni nu riscă să ajungă, gândind că într-o astfel de încordare contează din ce în ce mai mult rapiditatea cu care se trece prin miezul de foc al gesturilor ”mai puțin ortodoxe”, în urma cărora se obțin rezultatele spectaculoase, cum au fost cele din alegerile prezidențiale 2014, când Klaus Werner Iohannis a reușit să treacă linia de sosire după o recuperare zdrobitoare în fața lui Victor Ponta, pe care a reușit să-l întreacă cu peste un milion de voturi!
Tot ceea ce s-a întâmplat a fost rezultatul unui atac furibund, într-un spațiu necunoscut sau cunoscut mai puțin, spațiul online, cu mutări fulgerătoare, greu de ținut minte sau de luat în seamă, chiar și numai pentru că atacurile au fost fulgerătoare.
ALDE, prin mutarea sa, ordonată mai mult de gesturi mărunte, ce țin mai mult de orgoliile personale decât de interesele majore ale unei alianţe politice, a reușit să bulverseze orice scenariu coerent, scris în parteneriatul stabil construit în jurul angajamentelor de guvernare, supuse și ele șocului provocat de ruptură.
În timp ce Klaus Werner Iohannis nu face nici o diferență între PSD și ALDE, atacând în continuare la pachet noua criză politică, agravată și de această fractură a guvernării, la decont actele sunt pregătite doar sub semnătura PSD, lăsat singur în mijlocul furtunii să se descurce, să-și protejeze de la prăbușire întreaga construcție a programului de guvernare pe care încearcă să o finiseze în avantajul efortului său, evidențiind care au fost întârzierile sau minusurile produse de lipsa de fair play a președintelui, mult mai preocupat să nu semneze legi pe care Bot sau Ceaușescu le-a huiduit în piețele publice ale țării. Fără a jigni funcția pe care cetățeanul Klaus Werner Iohannis a primit-o sub formă de dar nesperat, acum cinci ani, fostul primar de Sibiu nu se ridică mai sus decât o pot face cei doi protestatari stradali, de mahala, în compania cărora a și demonstrat că se simte la el acasă, evident când doamna Carmen se află la școală!
Viorica Dăncilă a rămas femeia a cărei notorietate crește în primul rând cu ajutorul bărbaţilor care năvălesc asupra ei, cum doar o haită de lupi își încolțesc prada, fără a-și mai ascunde boturile mânjite de sânge. Chiar dacă atacul poate fi considerat în saloanele puterii ca fiind unul neelegant, pe fond nu se poate face mare caz de natura acestei ineleganțe, atâta timp cât ne aflăm într-un spațiu în care ura, dușmănia, mizeria, sângele fac parte din peisaj.
Primul ministru Viorica Dăncilă nu ezită să încerce să clarifice câteva amănunte privind ”părăsirea domiciliului” de către ALDE, încercând să salveze câteva nuanţe care o pot ajuta în înțelegerea gestului individual al lui Călin Popescu Tăriceanu, de a-și strânge jucările și de a sări pe fereastra partidului, cu gândul că tot partidul îl va urma.
„În teritoriu, dar și la nivel guvernamental avem secretari de stat de la ALDE. În teritoriu avem mulți colegi de la ALDE care nu au vrut să își dea demisia și care vor să stea alături de PSD. Avem doi secretari de stat care m-au contactat imediat, unul de la Apărare, unul de la MAE care au spus că ei nu vor să iasă din guvernare pentru că drumul lor li se pare corect alături de PSD”.
Premierul a afirmat că nu le-a cerut membrilor ALDE care au rămas la guvernare să intre în PSD. „Noi nu am cerut să își dea demisia din ALDE și să treacă la PSD. Oamenii au hotărât și am văzut în spațiul public mai multe declarații în care membrii ai ALDE nu sunt de acord cu ieșirea de la guvernare. Cei care au vrut să rămână alături de noi le-am respectat această dorință. Sunt organizații ALDE care lucrează foarte bine cu organizațiile PSD în teritoriu. Nu am încercat să dăm afară pe cineva. Cred că trebuie să unim în jurul nostru cât mai multe forțe, nu să eliminăm dintre cei care ne sunt aproape”, a răspuns Viorica Dăncilă, întrebată dacă le-a cerut membrilor ALDE să se înscrie în PSD.
Reacția vine după ce ALDE a ieșit de la guvernare, după disputele dintre Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă despre restructurarea Guvernului, dar și despre alegerile prezidențiale.”
O nouă săptămână, o nouă încercare de intrare într-o normalitate guvernamentală care să ofere stabilitatea necesară funcţionării Executivului. Trăim po anormalitate normal!
ADI CRISTI