Copiii femeilor care au fost stresate în timpul sarcinii sunt de zece ori mai predispuși să dezvolte o tulburare de personalitate

Copiii femeilor care au fost stresate în timpul sarcinii sunt de zece ori mai predispuși să dezvolte o tulburare de personalitate până la împlinirea vârstei de 30 de ani, sugerează rezultatele unui studiu medical citat de BBC. Alți factori importanți, precum educația și creșterea copilului, situația financiară a familiei și traumele din copilărie contribuie de asemenea la apariția tulburărilor de personalitate. Potrivit aceluiași studiu, realizat pe 3.600 de femei însărcinate din Finlanda, chiar și expunerea moderată la stres poate avea un impact asupra dezvoltării bebelușului. 

Ce sunt tulburările de personalitate

Există o gamă largă de tulburări de personalitate. Oamenii care suferă de astfel de tulburări pot fi excesiv de anxioși, instabil emoționali, paranoici. anti-sociali etc. La nivel mondial, un astfel de diagnostic afectează aproximativ un om din 20. Cei care suferă de tulburări de personalitate sunt predispuși la depresie sau dependență de droguri ori alcool. La fel ca și în cazul altor tulburări mintale, educația, problemele la nivelul creierului și genele pot să joace un rol în dezvoltarea unei astfel de afecțiuni. 

Cum s-a desfășurat studiul

Studiul a fost realizat cu ajutorul a mai bine de 3.600 de femei din Finlanda, ai căror copii s-au născut între 1975 și 1976. În fiecare lună din sarcină femeile au răspuns la mai multe întrebări legate de nivelul de stres.  30 de ani mai târziu, studiul, publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie, a analizat dacă vreunul dintre copiii născuți de acele femei a dezvoltat tulburări de personalitate atunci când a devenit adult. S-a aflat că 40 dintre aceștia au primit un astfel de diagnostic. Vorbim despre cazuri severe, care au avut nevoie de internare în spital. 

Ce arată studiul

Potrivit studiului, expunerea prelungită la niveluri ridicate de stres în timpul sarcinii poate să aibă un potențial efect de lungă durată asupra copiilor. Copiii expuși la stres maternal sever au fost de 9.53 ori mai predispuși să dezvolte o tulburare de personalitate decât cei ai căror mame nu au fost stresate cât timp au fost gravide. Totodată, copiii expuși la stres moderat au fost de patru ori mai predispuși. 

De ce este atât de dăunător stresul în timpul sarcinii

Motivele pentru care stresul mamei în timpul sarcinii ar putea crește riscul copilului de a avea tulburări de personalitate nu sunt cunoscute. Ar putea fi vorba despre cauzarea unor schimbări la nivelul creierului ori despre niște gene moștenete. De asemenea,  pe lângă perioada sarcinii, nu trebuie excluși factorii care țin de educația copilului. 

Studii anterioare au descoperit legături între stresul din perioada sarcinii și dezvoltarea unor afecțiuni precum depresia, anxietatea sau chiar schizofrenia. 

Ce e de făcut

Sarcina poate fi o perioadă stresantă pentru femei, spun experții în psihiatrie.Tocmai de aceea, viitoarele mame au nevoie de sprijin. Dacă problema nu este abordată, posibilitatea ca mamele să fie stresate și după ce nasc este ridicată.

Femeile trebuie să învețe să se odihnească, să ceară ajutor când au nevoie și să vorbească cu cineva despre felul în care se simt, spune dr. Trudi Seneviratne, de la facultatea de moașe din cadrul Royal College of Psychiatrists. Un regim alimentar echilibrat, renunțarea la fumat și odihna suficientă ajută, de asemenea, pentru a reduce stresul în timpul sarcinii. Ajutorul unui psiholog este, de asemenea, foarte util.