Joseph Daul, Președintele PPE: „Vom relua finanțările care au fost oprite către Moldova”

Prim-ministrul Maia Sandu și Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European, au vizitat vineri, 6 septembrie Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), proiect sprijinit de Uniunea Europeană, cu un buget de circa 4,4 milioane de euro. Banii au fost utilizați pentru reconstrucția sediului și dotarea acestuia cu echipamente moderne de instruire medicală, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

CUSIM este o subdiviziune a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și reprezintă unul dintre cele mai performante centre de simulare din regiunea est-europeană, datorită unei game largi de compartimente medicale, pentru care se oferă instruiri profesionale. Astfel, Centrul contribuie la creșterea standardelor medicale în țara noastră și a siguranței pacienților.

În acest context, Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European, a felicitat autoritățile țării noastre pentru realizarea acestui proiect de succes și a precizat că cea mai mare preocupare a instituțiilor europene este ca banii pe care îi oferă altor țări să servească cu adevărat cetățenilor.

„Sănătatea și educația sunt anume domeniile în care trebuie să investim. Și, după aceasta, trebuie să ne preocupăm și de domeniul justiției și să asigurăm o justiție echitabilă pentru toți cetățenii. Din acest motiv, noi vom relua finanțările care au fost oprite către Moldova, vor fi finanțări orientate spre proiecte. Veniți cu idei de proiecte și noi le vom finanța”, a punctat oficialul european.

„Vedem un proiect care este sustenabil în timp, cu rezultate concrete. Este un Centru inovațional  pentru regiune în general, nu doar pentru Republica Moldova și mulțumim instituțiilor europene pentru asemenea proiecte. Noi, cei de la Guvern, împreună cu Doamna ministru al Sănătății și Protecției Sociale avem idei de proiecte noi, ne dorim să construim două spitale noi: unul în nord și altul în sudul Republicii Moldova. Ne putem inspira din această experiență și o să contăm în continuare pe sprijinul UE”, a spus premierul Maia Sandu. 

CUSIM și-a început activitatea din anul 2013, iar până în prezent, peste 40 de mii de studenți, medici rezidenți, dar și angajați din alte domenii, inclusiv din țările vecine, au fost instruiți în cadrul Centrului.