ORGANELE PENTRU TRANSPLANT AR PUTEA FI PĂSTRATE MAI MULT PRINTR-O NOUĂ METODĂ

La nivel global, una dintre marile probleme ale medicilor este că organele pentru transplant trebuie folosite într-o perioadă scurtă de timp, altfel sunt inutilizabile. O echipă de cercetători americani susține că a găsit soluția problemei, printr-o procedură denumită „supra răcire”. Astfel, organele sunt depozitate la -4 grade Celsius, lucru care încetinește rata metabolică și previne deteriorarea.

Acest lucru înseamnă că organele pot fi menținute viabile mai mult de o zi, ceea ce cercetătorii spun că ar putea revoluționa transplanturile de organe. Următorul pas va fi evaluarea duratei de funcționare a organelor „supra răcite”la animalele mari, cum ar fi porcii, înainte de a trece la studiile clinice umane.

Rezultate excelente la testele incipiente

Tehnica a fost introdusă prima oară acum cinci ani, de o echipă de medici de la Spitalul General din Massachusetts și de la Școala Medicală Harvard, care a folosit ficatul șoarecilor. Organele minuscule au fost răcite, în timp ce prin vasele de sânge au fost pompați nutrienți și oxigen. Provocarea este însă adaptarea procedurii la ficatul uman, care este mult mai mare decât cel al rozătoarelor. Pe măsură ce organele cresc, există un pericol mai mare de formare a cristalelor de gheață, care pot distruge celulele și țesutul. Soluția a fost pregătirea ficatului pentru „supra răcire” prin utilizarea agenților de protecție care împiedică înghețarea.

Experimentele pe ficatul uman care nu mai putea fi folosit pentru transplant au arătat că acesta poate fi păstrat timp de 27 de ore, în loc de cele nouă ore tipice atunci când organele sunt depozitate în gheață.

Perioada de păstrare a organelor, creștere spectaculoasă

Rezultatele au fost caracterizate drept fenomenale de cercetători. „Aceasta este o descoperire mare în domeniul conservării organelor. Este prima dată când demonstrăm că este posibil să păstrăm organele umane la temperaturi sub zero grade Celsius”, a declarat dr. Reinier de Vries.

Scopul final, deși îndepărtat, este ca organele să poată fi păstrate ani la rând în bănci specializate, lucru care ar putea salva mii de vieți.