Premierul suedez Stefan Lofven şi-a remaniat guvernul

Premierul suedez Stefan Lofven şi-a remaniat guvernul marţi, numind un nou ministru de externe şi alţi doi noi membri ai cabinetului, informează dpa.

Ann Linde, 57 de ani, a fost numită ministru de externe. Ea i-a succedat lui Margot Wallstrom, care a fost şefa diplomaţiei suedeze din 2014, dar care a anunţat săptămâna trecută că se retrage pentru a dedica mai mult timp familiei sale.

Înainte de aceasta, Ann Linde a fost ministru al comerţului. Succesoarea ei în această funcţie este Anna Hallberg, care s-a retras de la conducerea grupului de invesţii de stat Almi.

Eva Nordmark, care în ultimii opt ani a condus Confederaţia Angajaţilor Profesionişti a Suediei ce reuneşte 1,4 milioane de membri, a fost numită ministru pentru ocuparea forţei de muncă. Ea a înlocuit-o pe Ylva Johansson, care a a fost nominalizată pentru funcţia de comisar european.

Cele trei noi numiri sunt din partea Partidului Social Democrat condus de Lofven.

Numirile au fost anunţate în timpul prezentării de către Lofven a politicii guvernamentale la prima sesiune de toamnă a Parlamentului Suediei.

Cu privire la Brexit, premierul Lofven a spus că „Suedia va continua să lucreze pentru a asigura că ieşirea Marii Britanii din UE va avea loc într-un mod ordonat”. „Ne pregătim să gestionăm o ieşire fără acord”, a adăugat el.

În ianuarie, social-democraţii conduşi de Lofven au format un nou guvern de coaliţie cu Verzii ca partener de guvernare mai mic. Guvernul său minoritar este susţinut de Partidul de Centru şi de cel Liberal.AGERPRES