În legătură cu propunerile făcute în mod neasumat pe pagina de Facebook a PLUS Iași cu privire la „retragerea urgentă din spațiul public” a demersurilor privind reabilitarea Esplanadei Palatului Culturii, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași face următoarele precizări:
1. Demersul Primăriei Municipiului Iași respectă cadrul legal (inclusiv principiile transparenței) în ceea ce privește realizarea unei investiții de asemenea importanță pentru Municipiul Iași. Propunerile de proiect rezultate în urma procedurii amintite vor fi prezentate public, iar materializarea unui posibil proiect va trebui să fie asumat de plenul Consiliului Local.
2. Pentru Esplanada Palatului Culturi Primăria Municipiului Iași a organizat un concurs de idei urbanistice, în urma căruia au rezultat două soluții care au fost publicate, dezbătute, evaluate și votate. La sfârșitul anului 2016 a fost organizat un concurs de soluții pentru reconfigurarea și reamenajarea zonelor din jurul Palatului Culturii. În cadrul procedurii, municipalitatea a primit două propuneri care au fost prezentate atât pe site-ul Primăriei, cât și pe pagina de Facebook. De asemenea, municipalitatea a organizat și un sondaj pe pagina de Facebook cu privire la cele două soluții și aproape 1100 de persoane și-au exprimat opțiunea.
3. Organizarea unui asemenea concurs a rezultat din necesitatea integrării zonei centrale într-un proiect unitar, în care sunt incluse Esplanada Palatului Culturii – zona Pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt – Parcul și Esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.
4. Pentru buna informare a opiniei publice, așa cum prevede și legislația de specialitate, „procedura simplificată” nu înseamnă o procedură mai „simplă”, ci o cronologie mai strânsă și cu termene precise pentru desemnarea unui posibil câștigător. Procedura simplificată este o procedură publică, transparentă și nu exclude niciuna din etapele publicării, astfel încât toți cei interesați (specialiști sau nespecialiști) se pot informa despre acest tip de procedură.
5. Referitor la posibilitatea realizării unei parcări subterane în zona Esplanadei Palatului Culturii, este mai mult decât evident că viitorul câștigător al procedurii de licitație va trebui să studieze și să propună soluția care să lămurească accesul autovehicolelor în zona Palatului Culturii, în sensul eliminării lor. În cazul în care vestigiile arheologice existente nu permit realizarea unei parcări subterane, atunci aceasta nu va fi realizată și va fi adoptată altă soluție propusă de proiectant.
6. Primăria Municipiului Iași asigură ieșenii că legea va fi respectată în totalitate, iar orice soluție propusă va fi adoptată cu largul concurs al opiniei publice.