ALERGIA LA SUSAN, O AFECȚIUNE TOT MAI DES ÎNTÂLNITĂ

Alergia la susan este cea mai recentă afecțiune pe lista celor care încep să afecteze tot mai mulți oameni la nivel global. În Statele Unite, de exemplu, peste un milion și jumătate de oameni suferă de această alergie, potrivit celor mai recente statistici. Un motiv de ajuns pentru ca oamenii de știință să dedice studii pe această problemă și să vină cu sfaturi care să ajute la recunoașterea ei și la găsirea unor mijloace de apărare.

Alergia la susan, o problemă serioasă

Problema alergiei la susan a fost tratată de doi cercetători canadieni de la Universitatea din Manitoba într-un articol publicat de Jama Network Open în sprijinul unui studiu realizat de Universitatea din Chicago privind prevalența și gravitatea problemei în Statele Unite. Conform calculelor, numărul persoanelor alergice la susan ar fi de 1.500.000, atât în rândul adulților (0,21% din populație) cât și în rîndul copiilor (0,24% din populație), ceea ce o transformă în a noua cea mai frecventă alergie. O problemă serioasă, având în vedere că planta este prezentă în multe feluri de mâncare, în special în bucătăria asiatică (sushi, de exemplu), precum și în gustări sau cereale. În plus, semințele de susan se găsesc și în multe produse cosmetice, produse pentru sănătate, suplimente și alimente pentru animale de companie.

Cu toate acestea, în Statele Unite, susanul nu se numără printre cei 8 alergeni care trebuie declarați pe etichetă. Lista include doar arahidele, laptele, moluștele, nucile și alunele, ouăle, soia, peștele și grâul. Acesta este motivul pentru care autorii studiului speră că o lege în acest sens va fi aprobată cât mai curând posibil, așa cum este cazul în Europa, Canada, Australia și Noua Zeelandă, unde raportarea este obligatorie.

Cum să ne ferim de alergia la susan

Susanul este o alergie care are consecințe grave. Conform studiului canadian, care a examinat aproape 80 de mii de persoane, un pacient din trei a avut reacții extinse și a recurs la injecția de adrenalină, singurul medicament care poate salva viața unei persoane în caz de șoc anafilactic.

Din acest motiv, persoanel care călătoresc în Statele Unite sunt sfătuite să își măsuri de precauție. „Este recomandabil să avem la noi un kit cu toate medicamentele prescrise deja la pacienții cu risc pentru reacții, cum ar fi antihistaminicele orale și, desigur, adrenalina auto-injectabilă, din care, potrivit Agenției Europene pentru Medicină, este potrivit să ai mereu asupra ta două dispozitive. De asemenea, este bine să verificăm prezența, în țară și la destinație, a spitalelor sau centrelor echipate pentru a trata reacții alergice grave, chiar și la copii „, explică Antonella Muraro, șeful Centrului Regional pentru Alergii Alimentare din Regiunea Veneto, potrivit cotidianului Corriere della Serra.

Cum tratăm alergia la susan

Ca și în cazul altor alergii alimentare, specialiștii susțin că nu este imposibilă găsirea unie metode de imunoterapie desensibilizantă specifică. „Imunoterapia pentru alimente a dat până acum rezultate bune pentru laptele de vacă, ou și arahide. Protocoalele constau în administrarea de doze minime de alimente la care o persoană este alergică, într-un mod controlat și sub supravegherea strictă a alergologului, la pacienții selectați și în centrele alergologice specializate, pentru a face față mai bine oricărei reacții grave. În cazul susanului, în Israel este în desfășurare un studiu pilot privind imunoterapia desensibilizantă, care a dat rezultate încurajatoare, dar care are nevoie de validare suplimentară”, concluzionează Antonella Muraro .