În cadrul ședinței de miercuri, 11 septembrie, a Cabinetului de miniștri au fost numiți în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Artiom Sîci și Ion Dodon. De asemenea, Victoria Nagy Vajda a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, iar Veaceslav Ursu a fost desemnat în funcția de șef al Oficiului Teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a executivului.
– Medicii care fac gărzi pe timp de noapte vor avea salarii mai mari, conform regulamentului aprobat astăzi de Guvern. Personalul medical și nemedical care, potrivit programului de muncă, își desfășoară activitatea între orele 22.00 și 6.00, va beneficia de un supliment pentru munca pe timp de noapte. „În sistemul medical este nevoie de a majora salariile, nu cum s-a făcut până acum, doar câte 100-200 de lei. Acum am luat categoria care la momentul de față se confruntă cel mai mult cu o lipsă a personalului medical corespunzător, iar suma maximă care va fi oferită pentru un serviciu de noapte este de 1000 de lei, care vor fi adăugați la pachetul de salariu deja existent. Surmenajul este foarte mare, arderea profesională în unele profesii este foarte mare. Prin această decizie venim să facem doar prima majorare“, a precizat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.
Totodată, Executivul a decis reglementarea condițiilor și modul de plată a sporului pentru gradul sau titlul științific și pentru titlul onorific pentru angajații instituțiilor medico-sanitare publice.
De asemenea, în scopul eliminării discriminării salarizării specialiștilor din domeniul psihiatriei și narcologiei, care prestează servicii medicale categoriilor similare de pacienți, cabinetul de miniștri a aprobat echivalarea salariilor de funcție ale personalului medical din serviciul narcologie cu cele ale personalului medical din serviciul psihiatrie.
– Nouă participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și șase participanți la acțiunile de luptă din Afganistan vor primi o indemnizație unică din partea statului pentru construcția, restaurarea sau procurarea unei locuințe. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri. În acest scop, de la bugetul de stat vor fi transmise în gestiunea autorităților administrației publice locale de nivelul doi 614 mii de lei. În bugetul de stat pentru anul 2019 în acest scop sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 8,5 milioane lei.
– De asemenea, cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova. Modificările prevăd că agitația electorală se interzice atât în ziua alegerilor, cât și în ziua precedentă alegerilor.
– Totodată, Executivul a decis transmiterea din administrarea Agenției Proprietății Publice a unor bunuri imobile și echipamente și infrastructuri hidrotehnice din cadrul sistemelor centralizate de irigare în administrarea Agenției „Apele Moldovei” din subordinea MADRM, pentru a eficientiza activitatea întreprinderilor de stat. Ulterior, bunurile și echipamentele vor fi transmise în folosință asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații.
– Guvernul a aprobat listele studenților din instituțiile de învățământ superior și elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cărora li se acordă burse de merit în anul de studii 2019-2020. 12 studenți în instituțiile de învățământ superior vor primi Bursa Republicii în valoare de 1525 lei, iar 30 de studenți vor beneficia de Bursa Guvernului în sumă de 1270 lei. Totodată, 20 de Burse Gaudeamus, în mărime de 920 lei, vor fi acordate elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic. De asemenea, cabinetul de miniștri a aprobat lista studenților pentru acordarea Bursei Președintelui Republicii Moldova pentru anul de studii 2019-2020.
– Tot astăzi, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de completare a Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova. Astfel, pe 16 octombrie va fi marcată Ziua Națională a Alimentației. Proiectul are drept scop creșterea gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și solidarizarea în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei. Peste 150 de țări marchează pe 16 octombrie Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.