Produse sănătoase doar în reclame

Alternativele vegane și vegetariene la carne sunt tot mai populare la nivel mondial și sunt descrise drept o hrană sănătoasă pentru că sunt produse din plante. Burgerii vegetarieni, șunca fără carne de porc și cârnații pe bază de tofu au umplut rafturile magazinelor. În spatele strategiilor de publicitate, s-ar putea ascunde însă o realitate periculoasă, potrivit cercetătorilor australieni. Aceștia au descoperit că aceste alimente conțin foarte multă sare și ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

În ultimul deceniu, numărul alimentelor produse din înlocuitori pentru carne a crescut mult, iar în unele regiuni chiar s-a triplat. Vorbim în special despre șuncă fără carne de porc, falafel și cârnați pe bază de tofu sau burgeri vegetarieni.

Studiul a fost condus de nutriționista Clare Farrand, de la George Institute for Global Health din Melbourne. Cercetarea a descoperit că unele articole populare vândute în supermarketurile din Australia conțin foarte multă sare adăugată, Mai exact, fiecare sută de grame de șuncă fără carne conține aproximativ 2g de sare, adică o treime din aportul recomandat pe zi.

„Cercetările noastre au descoperit că șunca fără carne are cel mai mare conținut mediu de sare, iar următoarele produse pe listă sunt, în mod surprinzător, falafelul și cârnații fără carne”, a declarat Clare Farrand. Mai mult, un anumit tip de plăcintă vegană conținea jumătate din aportul zilnic recomandat de sare. Un lucru extrem de periculos pentru că, potrivit specialiștilor, consumul unei cantități prea mari de sare este asociat cu tensiunea arterială ridicată.

Marea problemă ridicată de studiu este faptul că multe dintre aceste produse sunt lăudate în reclame drept hrană sănătoasă, bazată pe plante și fără gluten.

„Atunci când o reclamă folosește cuvintele <<pe bază de plante>> sau <<cu un nivel scăzut de ceva>>, imaginea din capul nostru este că produsul este mai sănătos, deoarece este făcut din plante. Dar ceea ce nu realizăm și ceea ce nu este scris pe partea din față a ambalajului este că produsul conține sare, grăsime și zahăr. Producătorii adaugă sare produselor. Sarea este adăugată din mai multe motive, iar unul dintre motivele principale este gustul” ,a adăugat Clare Forrand pentru site-ul abc.net.au.

Potrivit studiului, nu toate tipurile de produse conțin atât de multă sare, iar unele mărci de falafel chiar au un conținut redus, deci există și opțiuni sănătoase.