ANTIBIOTICELE CARE SUNT UN PERICOL PENTRU INIMĂ

Antibioticele ajută la tratarea infecțiilor, dar unele dintre ele pot fi periculoase pentru inima umană. Un studiu recent arată că antibioticele din clasa fluorochinolonelor pot dubla riscul unor afecțiuni cardiace grave. Astfel, această clasă de medicamente prescrisă pentru diferite tipuri de infecții, precum cele toracice sau ale tractului urinar, poate provoca regurgitare aortică și mitrală, ceea ce poate duce apoi la insuficiență cardiacă. Cel mai folosit antibiotic din această clasă este ciprofloxacina, în timp ce levofloxacina, moxifloxacina și norfloxacina sunt mai puțin utilizate. 

Fluorochinolonele, mai periculoase ca alte antibiotice

Cercetătorii de la Universitatea din Columbia Britanică, Canada, au analizat 125.020 de pacienți care au luat antibiotice în ultimul an. Unora li s-au prescris fluorochinolone, în timp ce alții au luat amoxicilină sau azitromicină, alte tipuri de antibiotice.

Echipa de cercetare a descoperit 12.505 de cazuri de insuficiență aortică, care poate afecta modul în care circulă sângele prin corp. În cazul pacienților cărora li se prescrisese fluorochinolonă, riscul apariției unei insuficiențe aortice a fost de 2,4 ori ori mai mare decât în rândul pacienților care au utilizat amoxicilină și de 1,8 ori mai mare decât în cazul celor care au luat azitromicină.

De asemenea, pacienții care renunțaseră la fluorochinolonă cu până la 60 de zile înaintea analizelor prezentau un risc de 1,5 ori mai mare de insuficiență aortică în comparație cu utilizatorii de amoxicilină.

Potrivit unuia dintre autorii principali ai studiului, fluorochinolonele sunt prescrise în exces din cauza comodității. „Poți trimite pacienții acasă cu recomandarea să ia o pastilă pe zi. Această clasă de antibiotice este foarte convenabilă, dar pentru majoritatea cazurilor, în special în cazul infecțiilor dobândite în comunitate, aceste medicamente nu sunt cu adevărat necesare. Tratamentul greșit poate provoca atât rezistența la antibiotice, cât și probleme cardiace grave”, a declarat dr. Mahyar Etminan, oftalmolog la Universitatea din Columbia Britanică.

Cercetătorii speră că studiul lor va ajuta publicul și medicii să înțeleagă că antibioticele fluorochinolone ar putea fi de vină în cazul pacienților care prezintă probleme cardiace și la care nu a fost descoperită o altă cauză. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of the American College of Cardiology.