R.Moldova exclude posibilitatea revenirii la discuțiile privind federalizarea, susține ministrul de Externe

Republica Moldova categoric nu își dorește și nu poate reveni la discuțiile privind federalizarea sau la principiile de reglementare a conflictului transnistrean care au fost discutate acum circa 15 ani. Declarația a fost făcută joi, 12 septembrie, la Chișinău de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, după vizita efectuată la Moscova, transmite MOLDPRES. 

Ministrul a declarat că este de o importanță majoră continuarea eforturilor diplomatice pentru a obține retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării noastre. În ceea ce privește evacuarea munițiilor din depozitele din apropierea satului Cobasna, Nicu Popescu a comunicat că procesul va putea fi realizat exclusiv într-un format la care sunt conectați partenerii externi ai țării noastre.

În altă ordine de idei, Nicu Popescu a afirmat că Republica Moldova nu intenționează să adopte inițiative noi în relațiile cu Uniunea Economică Euroasiatică. „Am explicat la Moscova modul cum vedem noi dezvoltarea politicii externe a Republicii Moldova, lucru care se axează pe mai multe principii, unul de bază fiind nerevizuirea acordurilor existente, din care Republica Moldova face parte, și prin urmare determinarea continuă a țării noastre de a debloca relațiile cu UE și de a implementa Acordul de Asociere”, a specificat Popescu.

În plan economic, ministrul a reiterat la Moscova că țara noastră își dorește revenirea la un regim comercial în baza Acordului de liber schimb, semnat în cadrul CSI în anul 2012, fără restricții, întrucât acest document nu se află în contradicție cu Acordul de Asociere semnat cu UE.

Ministrul de Externe a oferit detalii și despre vizita efectuată în această săptămână la Kiev, Ucraina. Popescu a spus că, în țara vecină, a discutat cu mai mulți oficiali agenda relațiilor bilaterale. „Am discutat perspectiva în care concetățenii țării noastre vor putea călători în Ucraina în baza buletinelor de identitate. Am convenit să progresăm în relațiile bilaterale cu Ucraina pentru eliminarea prețurilor la roaming”, a punctat șeful diplomației de la Chișinău. 

În această săptămână, Nicu Popescu a efectuat vizite în Federația Rusă și Ucraina. Totodată, astăzi la Chișinău, este așteptat Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin.