Președintele Republicii Moldova a ținut un discurs la deschiderea noii sesiuni a Parlamentului

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut luni, 16 septembrie, un discurs la deschiderea noii sesiuni a Parlamentului, în cadrul căruia a cerut majorității parlamentare și Guvernului mai multe acțiuni și rezultate pentru oameni, mai puțină geopolitică, euforie și polemici inutile, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului a solicitat să se vină cu o nouă abordare legată de activitatea demnitarilor, una prin care să se pună accent pe rezolvarea problemelor urgente cu care se confruntă cetățenii.

Igor Dodon a făcut un bilanț al rezultatelor din primele 3 luni de guvernare, dar a vorbit și despre ceea ce nu funcționează așa cum trebuie, în special, despre activitatea deficitară a unor ministere, care nu corespunde așteptărilor societății, precum și despre faptul că nu au venit cu un plan de acțiuni clare privind îmbunătățirea vieții cetățenilor.

Președintele țării a ținut să menționeze că activitatea Guvernului a fost până în prezent confuză în unele privințe, iar pe parcursul ultimelor luni, s-a vorbit prea mult despre ce nu s-a făcut anterior, fără prezentarea unui plan concret de acțiuni ce urmează să fie întreprinse pe viitor. Potrivit șefului statului, „luna de miere” a trecut și cetățenii încep sa aibă întrebări justificate legate de eficiența actualei guvernări. „Ei așteaptă de la Guvern măsuri concrete care să ducă la îmbunătățirea și securizarea salariilor și a pensiilor, soluții pentru o protecție socială mai bună, o strategie eficientă privind crearea de noi locuri de muncă, încetarea epurărilor politice în rândul funcționarilor profesioniști, acțiuni imediate de dezvoltare economică a țării, acțiuni urgente privind construirea de noi drumuri și repararea celor existente, intensificarea luptei cu corupția în domeniile care afectează zi de zi cetățenii”, a subliniat Igor Dodon.

Șeful statului a remarcat că toate aceste acțiuni, alături de implementarea reformelor necesare în mai multe domenii, vor face ca actuala guvernare sa fie cu adevărat aproape de cetățeni, să le facă viața mai bună și să contribuie pe termen lung. De asemenea, Igor Dodon a specificat că aceste acțiuni vor ajuta să stopeze plecarea moldovenilor din țară, iar celor care deja au plecat, să le fie create condiții să revină acasă. În opinia sa, criza demografică prin care trece Moldova de mulți ani este principala amenințare la adresa țării noastre, un pericol care ne destramă zi de zi statul și ne limitează perspectiva unui viitor prosper.

În esență, mesajul Președintelui Republicii Moldova din Parlament a avut drept scop trezirea la realitate, ieșirea din euforia prea prelungită și neproductivă în care se află unii politicieni. Igor Dodon a transmis un mesaj în care a invitat să se renunțe la polemicile geopolitice obositoare și să se înțeleagă, în sfârșit, rolul crucial pe care îl are actuala majoritate parlamentară și Guvernul în protejarea cetățenilor și în dezvoltarea statului.