Mecanismul de numire a Procurorului General va fi modificat. Noile reguli se conțin într-un proiect de lege care a fost votat de Parlament în prima lectură în ședința de luni, 16 septembrie, informează MOLDPRES.
Proiectul prevede modificări la Legea cu privire la procuratură și a fost declarat ca fiind cel mai important proiect de lege pe reforma Procuraturii. Votarea acestuia în prima lectură a fost susținută cu votul majorității deputaților prezenți la ședință.
Potrivit noilor reguli, candidatul la funcția de procuror general va fi ales printr-un concurs public, desfășurat în două etape. La prima etapă, candidații vor fi preselectați de o comisie independentă creată la Ministerul Justiției. Potrivit Ministrului Justiției, Olesea Stamate, comisia va fi constituită din ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului. La cea de-a doua etapă, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va putea alege Procurorul General din lista de candidați propusă de comisie.
O altă modificare inclusă în proiect presupune că pretendenții la șefia Procuraturii Generale vor fi obligați să aibă experiență de cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător, sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală. Totodată, componența CSP va fi extinsă prin includerea președintelui Uniunii Avocaților, ombudsmanului și reprezentantului societății civile, care va fi aprobat de Guvern.
În prezent, procurorul general este ales prin concurs de CSP și propus șefului statului spre aprobare.
Proiectul a fost criticat de opoziția parlamentară, potrivit căreia mecanismul de numire a procurorului va fi politizat. Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și cea a Partidului „ȘOR” au declarat că nu susțin proiectul. Vicepreședintele fracțiunii parlamentare a PDM, Vladimir Cebotari, a afirmat de la tribuna Parlamentului că proiectul este unul anticonstituțional și, dacă legea va fi adoptată, atunci democrații o vor contesta la Curtea Constituțională, întrucât noile reglementări ar putea reduce independența instituției procuraturii și taie din competențele CSP.
CSP a lansat la 9 august curent concursul pentru funcția de procuror general, în condițiile în care ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a cerut amânarea lui. Șapte candidați au depus dosarele de participare la concurs. Premierul Maia Sandu a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că, din momentul în care Parlamentul va adopta legea în lectura a doua și aceasta va fi publicată, concursul organizat de CSP va fi considerat nul.
Postul de procuror general a rămas vacant la 11 iulie curent, după ce Eduard Harunjen a demisionat. În prezent, interimatul funcției este asigurat de Dumitru Robu.