Aritmiile cardiace pot apărea la orice vârstă
O tulburare a ritmului cardiac (aritmie) poate apărea atunci când inima bate prea des, prea rar sau neregulat. Cele mai multe aritmii cardiace nu constituie o problemă, dar unele pot pune probleme serioase pentru sănătate sau pot fi amenințătoare de viață.
Cele mai frecvente tipuri de aritmii cardiace sunt:
- fibrilația atrială – cea mai frecventă aritmie cardiacă, în care inima bate neregulat și mai repede decât în mod normal;
- tahicardia supraventriculară – cu episoade de ritm cardiac crescut în repaus;
- bradicardie – când inima bate mai rar decât în mod normal;
- blocuri cardiace – în care ritmul cardiac este mai redus decât în mod normal (sau cu anumite caracteristici patologice) și care poate cauza colaps;
- fibrilația ventriculară – când ritmul cardiac este rapid și dezorganizat, având drept consecință pierderea rapidă a stării de conștiență și, în absența intervenției, moartea subită.
Aritmiile cardiace pot apărea la orice vârstă, dar fibrilația atrială este mai frecventă la vârstnici. Riscul de fibrilație atrială este crescut de consumul excesiv de alcool și de creșterea în greutate.
Fibrilația atrială este o cauză importantă de accident vascular cerebral, crescând de cinci ori riscul pentru AVC ischemic.
Aritmiile pot fi declanșate de boli virale acute, consum de alcool sau tutun, schimbări posturale, exerciții fizice, consumul de băuturi care conțin cafeină (cafea, băuturi energizante), anumite medicamente și unele droguri.
Diagnosticul aritmiilor cardiace este realizat de medic, pe baza investigațiilor electrocardiografice. În ultimii ani, au apărut mai multe dispozitive mobile care pot facilita diagnosticul, prin înregistrări ale ritmului cardiac – ceasuri inteligente, dispozitive pentru realizare de electrocardiograme simple cu telefonul mobil sau cu ceasul inteligent etc.