Oamenii care locuiesc în zone urbane cu trafic zgomotos sunt mai predispuși să facă accident vascular cerebral decât cei care locuiesc în apropiera spațiilor verzi, arată un studiu. Cercetătorii nu au putut să spună însă dacă zgomotul în sine reprezintă pericolul ori dacă zgomotul este doar un semn al traiului într-o zonă poluată, scrie DailyMail. Indiferent care dintre variante este corectă, cercetarea sugerează că cei care locuiesc în zone zgmotoase sunt mai predispuși la stres și hipertensiune.
Studiul, realizat pe 2.700 de oameni care au suferit un AVC
Studiul a fost realizat de o echipă formată din cercetători de la Barcelona’s Hospital del Mar Medical Research Institute, Univeristatea Brown din Statele Unite și alte universități din Barcelona. Oamenii de știință au folosit dosarele medicale a 2.761 de pacienți care au suferit un accident vascular cerebral între 2005 și 2014. Datele studiului au relevat că traiul într-o zonă cu o medie ridicată de poluare fonică crește cu 30% riscul de a face accident vascular cerebral sever. În schimb, potrivit acelaiași studiu, oamenii cu locuințe aflate la mai puțin de 300 de metri distanță de un spațiu verde au avut o probabilitate cu 25% mai mică să facă accident vascular cerebral major.
Cercetătorii nu au putut explica însă legătura dintre zgomot și apatiția un accident vascular cerebral. O posibilă cauză ar putea fi legată de faptul că zgomotul poate conduce la disfuncție endotelială (incapacitatea celulelor din vasele de sânge de a funcționa corect) și hipertensiune, care predispun la un AVC.
O altă posibilitate avansată de cercetători a fost că zgomotul din trafic este pur și simplu un semn că cineva locuiește într-o zonă urbană fără prea mult spațiu verde. Traiul într-o zonă cu vegetație îi poate face pe oameni să fie mai puțini stresați, mai activi fizic și să dezvolte un sistem imunitar mai sănătos.
Cercetarea a fost publicată în revista Enivronmental Research.