UDMR susţine decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european

Uniunea Democrată Maghiară din România susţine decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european, a precizat Biroul de Presă al Uniunii.

„Poziţia noastră în privinţa numirii Laurei Kövesi nu s-a schimbat din primăvară. Dacă doamna Kövesi este considerată potrivită de Parlamentul European şi de Consiliul UE pentru ocuparea funcţiei de procuror şef european – aşa cum s-a şi întâmplat de altfel – noi susţinem această decizie”, a menţionat Biroul de Presă al UDMR.

Procurorul român Laura Codruţa Kovesi a fost susţinut pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului public european (EPPO) de o ”majoritate suficientă” în cadrul reuniunii Comitetului reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată joi la Bruxelles, a declarat pentru AGERPRES un reprezentant al preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.

Votul secret a fost unul indicativ şi va fi urmat de unul oficial de îndată ce negocierile între Consiliul UE şi Parlamentul European, care o susţine pe Kovesi, se vor fi încheiat.

Surse de la Bruxelles au confirmat că în favoarea candidaturii procurorului Laura Codruţa Kovesi au votat 17 dintre cei 22 de ambasadori ai statelor care s-au alăturat până acum iniţiativei EPPO.

Detaliile procedurale vor fi stabilite de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, după discuţii cu Parlamentul European.

La 12 septembrie, Parlamentul European, care după alegerile europene din luna mai şi-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruţa Kovesi, şi-a desemnat noua echipă de negociatori pentru funcţia de procuror-şef european.

Noua echipă este formată din preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputată germană din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintă a comisiei LIBE şi membră a grupului Renew Europe, tot din Spania, a anunţat joi pe contul său de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

Procedura de desemnare a noului procuror-şef european nu s-a finalizat până la încheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesară desemnarea unei noi echipe de negociere. În cursă se mai aflau la momentul respectiv românca Laura Codruţa Kovesi, candidata preferată de Parlamentul European, şi francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE în urma unui vot în COREPER desfăşurat în luna februarie .AGERPRES