OBEZITATEA ȘI DIETA CRESC RISCUL DE GUTĂ

Schimbările comportamentale ar putea reduce o mare parte din riscul de a dezvolta gută, arată un studiu desfășurat în Statele Unite.

Pe baza unui studiu desfășurat pe peste 14.000 de persoane, cercetătorii au calculat în ce măsură factori precum a fi supraponderal, urmarea unei diete nesănătoase, consumul de alcool sau administrarea de diuretice contribuie la nivelul mare de acid uric – un precursor al gutei.

Descoperirile ”susțin ipoteza că majoritatea cazurilor de hiperuricemie și a celor de gută care rezultă ar putea fi prevenite prin modificarea unor factori – cheie de risc în Statele Unite”, a explicat dr. Hzon Choi, principalul autor al studiului și cercetător la Harvard Medical School și Massachusetts General Hospital din Boston.

”Nivelul acidului uric din sânge crește atunci când oamenii sunt obezi, beau prea mult, mănâncă unele lucruri sau iau diuretice, ceea ce duce la riscul crescut de gută”, spune Choi. ”La polul opus, nivelul de acid uric din sânge scade, dacă oamenii slăbesc, își schimbă dieta, obiceiurile de băut sau nu mai iau diuretice, ceea ce ar reduce riscul de a dezvolta gută”, a adăugat el.

Guta este o formă de artrită inflamatorie care poate provoca durere sau sensibilitate a încheieturilor.

Studii anterioare au legat mai mulți factori de risc modificabili precum o dietă ce conține prea multă carne sau dulciuri, obezitate, diuretice și consum de alcool.  

Pentru a vedea cât contribuie fiecare dintre acești factori la dezvoltarea gutei, echipa de studiu a analizat datele de la un eșantion reprezentativ la nivel național de 14.624 de adulți, care au completat o serie de chestionare în perioada 1988-1994.

Persoanele care erau supraponderale aveau un risc cu 85% mai mare decât cei cu un indice de masă corporală sănătos de a dezvolta hiperuricemie, în timp ce persoanele obeze aveau un risc de 2,7 până la 3,5 ori mai mare.

Cercetătorii au calculat că 44% dintre cazurile de hiperuricemie sunt atribuibile numai excesului de greutate. De asemenea, 9% dintre cazurile de hiperuricemie ar putea fi prevenite urmând o dietă sănătoasă pentru inimă, 8% sunt atribuibile utilizării de alcool și 12% folosirii de diuretice.

Studiul nu examinează dacă eliminarea acelor factori de risc previne cazurile de gută în rândul populației reale.