Preşedintele moldovean Igor Dodon îl aşteaptă pe Vladimir Putin la Chişinău în 2020, an ce va fi declarat ‘anul Rusiei în Republica Moldova’, după cum a afirmat Dodon într-un interviu apărut luni în ziarul rus Kommersant, citat de portalul Deschide.md.
Pentru ca o astfel de vizită să aibă loc trebuie să existe o ‘agendă avansată’ în unele probleme, cum ar fi Transnistria, a apreciat Igor Dodon.
‘Suntem întotdeauna bucuroşi şi îl aşteptăm pe Vladimir Vladimirovici (Putin) în Moldova, cred că avem ce discuta. Dar pentru ca el să vină, mi se pare că avem nevoie de o agendă clară şi care ne-ar permite să facem un salt. Anul viitor, conform acordurilor noastre, va fi Anul Rusiei în (republica) Moldova. Poate vom reuşi să-i convingem pe partenerii noştri din Rusia să aibă loc o vizită de lucru (a şefului statului rus) cu această ocazie. Ideal ar fi să progresăm pe anumite domenii până atunci. Poate chiar şi în problema strategică transnistreană, importantă pentru noi. Eu nu spun că asta se va întâmpla, ar fi o agendă foarte bună’, a declarat Dodon pentru Kommersant.
Referindu-se la retragerea şi casarea muniţiilor de la depozitele din Cobasna, Dodon a declarat că termenele pentru pregătirea documentelor, un an şi jumătate, anunţate de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, sunt prea lungi. El a spus că va insista asupra accelerării acestui proces, astfel încât faza activă a casării să înceapă la mijlocul anului viitor.
La remarca jurnalistului rus că investitorii ruşi sunt interesaţi de activele portului Giurgiuleşti şi aeroportului Chişinău, Igor Dodon a admis investiţii ruseşti în viitorul apropiat, conform portalului Agora.md.
‘Suntem gata să discutăm şi să comunicăm cu toţi investitorii, atât din Vest, cât şi din Est. Desigur, şi cu ruşii, ei sunt un investitor interesant şi pe înţelesul nostru. Prin urmare, dacă vorbim despre aceste două aspecte specifice, este foarte important ca aeroportul să revină mai întâi în proprietatea deplină a statului. Lucrăm la aceasta. După aceea, statul trebuie să ia o decizie: fie păstrează aceste active pentru sine, fie iniţiază un nou concurs’, a spus Dodon, referindu-se la demersurile actualului guvern de a rezilia contractul privind controversata concesionare a aeroportului internaţional din Chişinău.
‘În ceea ce priveşte portul Giurgiuleşti, acesta este un proiect complet privat, există investitori privaţi. Ştiu că se căutau investitori şi parteneri. Cred că apariţia unui investitor rus acolo în viitorul apropiat este destul de reală’, a afirmat preşedintele moldovean.
Portul internaţional Giurgiuleşti este unicul port al Republicii Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 km pe Dunăre, în sudul ţării, la graniţă cu România şi Ucraina. În prezent, portul este în proprietatea companiei Danube Logistics, notează Agora.md. AGERPRES