23 septembrie 2019 / Ștefan Ionescu
Un studiu realizat pe 2.500 de copii din Germania a produs rezultate șocante. Oamenii de știință au găsit în urina și fecalele copiilor, care aveau vârste între 3 și 17 ani, niveluri toxice de plastic, inclusiv o substanță despre care se crede că ar provoca cancer. Cercetarea a fost derulată de Ministerul Mediului din Germania, care a găsit, în 97 până la 100% din probe, 11 dintre cele 15 „produse secundare din plastic” căutate.
Cel mai mare risc, în cazul copiilor mici
Nivelurile de acid perfluorooctanoic (PFOA), substanța cea mai periculoasă dintre cele 15, au depășit limitele sigure în 20% din probe, în special în rândul copiilor mai mici. Produsul chimic este utilizat în producția de haine de exterior și tigăi antiaderente și a fost asociat cu cancerul în studiile pe animale. Oamenii de știință, de la Ministerul German al Mediului și de la Institutul Robert Koch din Berlin, sunt îngrijorați de faptul că că cei mai afectați ar putea fi chiar copiii în creștere.
„Studiul nostru arată clar că ingredientele din plastic utilizate din ce în ce mai mult ajung tot mai frecvent în interiorul corpului. Cel mai tulburător lucru este faptul că cei mai mici copii, cel mai sensibil grup, sunt cei mai afectați”, a declarat una dintre autoarele studiului, Marike Kolossa-Gehring, de la Ministerul Mediului.
Cercetătorii nu au divulgat cum se numesc cele mai multe dintre cele 15 produse secundare din plastic căutate. Echipa de oameni de știință a explicat că unele dintre aceste substanțe chimice nu au stabilite „limite critice pentru sănătate” în Germania. În cazul a două dintre substanțele care au avut limite sigure stabilite de guvern, aceste limite au fost depășite în eșantioanele analizate. De asemenea, nici rezultatele complete ale studiului nu au fost încă anunțate. Guvernul german a publicat doar rezultate preliminare în urma unei solicitări a partidului politic Verzii.
Oamenii de știință intenționează acum să studieze exact modul în care aceste produse secundare intră în organism. Studiile anterioare sugerează că substanțele chimice microscopice din cratițele antiaderente se pot rupe și intra în lanțul alimentar. Un expert în sănătate al partidului Verzilor a solicitat guvernului german să facă tot ce îi stă în puteri pentru a proteja oamenii împotriva substanțelor chimice dăunătoare.
PFOA, o substanță posibil cancerigenă
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, o ramură a Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat PFOA drept o substanță „posibil cancerigenă pentru om”. Iar UE a anunțat în iunie 2018 că va reglementa mai strict PFOA.
Produsul chimic a fost clasificat ca fiind toxic pentru reproducere și se află, din 2013, pe o listă a substanțelor care trebuie atent monitorizate. De altfel, Danemarca a anunțat la începutul acestei luni că va fi prima țară care va interzice substanțele polifluoroalchilice (PFAS) în ambalajele alimentare. PFAS este o clasă de substanțe chimice care include PFOA. Ministrul Alimentelor din Danemarca a explicat că țara sa nu mai poate aștepta deciziile UE la acest capitol din cauza faptului că aceste substanțe reprezintă o problemă prea mare pentru sănătatea oamenilor.