Mulți dintre noi nu mergem la doctor decât atunci când ne simțim cu adevărat rău. Lucrul este valabil la orașe, dar în special în mediul rural, acolo unde oamenii trec cu greu pragul cabinetului medicului de familie, de multe ori abia după ce boala se manifestă cu adevărat. Doctorul Gindrovel Dumitra, doctor în științe medicale și medic de familie în comuna doljeană Sadova, spune într-un interviu în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group, însă că acest lucru ar trebui schimbat și chiar le-a transmis un mesaj pacienților aflați pe listele lui.
„Mesajul meu este acela pe care îl transmit de fiecare dată fiecărui pacient atunci când se prezintă în cabinetul meu. Este foarte bine că apelezi la medicul de familie, este foarte bine ca, la cel mai mic simptom, fiecare pacient să se prezinte la medicul de familie, dar mi-aș dori foarte mult ca ei să se prezinte și atunci când sunt sănătoși. Pentru că una dintre caracteristicile medicinei de familie este că se adresează atât persoanelor bolnave, cât mai ales omului sănătos pentru a nu ajunge un om bolnav”, a declarat doctorul Gindrovel Dumitra în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group.
Apel de la OMS pentru investiții în asistența medicală primară
Îndemnul lui Gindrovel Dumitra a venit în aceeași zi în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut statelor să sporească cheltuielile cu asistența medicală primară cu cel puțin 1% din produsul intern brut (PIB), pentru ca la nivel mondial să poată fi închise golurile de acoperire a sănătății. De asemenea, statele trebuie să îndeplinească obiectivele de sănătate convenite în 2015, se arată într-un raport prezentat înaintea reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU privind acoperirea universală a sănătății. În plus, guvernele trebuie să intensifice eforturile de extindere a serviciilor la nivel national, potrivit documentului.
La nivel mondial va trebui să fie dublată acoperirea de sănătate până în anul 2030, în conformitate cu Raportul universal de monitorizare a sănătății. Acesta avertizează că, dacă tendințele actuale continuă, până la cinci miliarde de persoane nu vor mai putea accesa asistența medicală în 2030 – termenul limită stabilit de liderii mondiali pentru obținerea acoperirii medicale universale. Majoritatea acestor persoane sunt sărace și deja defavorizate.
„Dacă suntem cu adevărat serioși în ceea ce privește obținerea unei acoperiri de sănătate universale și îmbunătățirea vieții oamenilor, trebuie să luăm în serios îngrijirile medicale primare. Asta înseamnă furnizarea de servicii de sănătate esențiale, cum ar fi imunizarea, îngrijirea prenatală, sfaturi pentru stilul de viață sănătos cât mai aproape de casă – și asigurarea faptului că oamenii nu trebuie să plătească pentru această îngrijire din propriile buzunare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.