Condiţiile pentru studenţii străini din Regatul Unit vor fi aceleaşi în ceea ce priveşte taxele sau împrumuturile

Condiţiile pentru studenţii străini din Regatul Unit vor fi aceleaşi în ceea ce priveşte taxele sau împrumuturile, indiferent dacă va fi un Brexit cu sau fără acord, a declarat, joi, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

El a fost prezent la o conferinţă de presă referitoare la World Education Fair, eveniment ce prezintă oferte ale unor şcoli din străinătate.

Noble a punctat că în Marea Britanie sunt 10.000 de studenţi români şi aproximativ 1.000 de profesori şi cercetători români care activează în instituţii de învăţâmânt.

„Condiţiile în 2020, pentru studenţii străini, vor fi ca în prezent, independent de Brexit, dacă ieşim fără un acord sau cu un acord”, a spus diplomatul.

El a afirmat că numărul cetăţenilor români din Marea Britanie este între 400.000 şi 500.000.

„Bănuim că sunt începând cu 400.000, dar dacă sunt 500.000 nu ar fi o mare surpriză. Societatea noastră este în acest sens foarte liberă, că nu este control pentru locuinţă şi de aceea nu avem o cifră exactă”, a afirmat Noble.

Totodată, diplomatul a vorbit despre perspectivele în Marea Britanie ale tinerilor care au absolvit o instituţie de învăţământ în această ţară.

„S-a hotărât recent că cei care au absolvit studii în Marea Britanie vor avea doi ani să găsească un loc de muncă şi dacă este un loc de muncă de nivel mai înalt vor avea şi posibilitate să ia o viză pentru un loc de muncă specializat. Aceasta este mentalitatea guvernului britanic. Acum ne concentrăm mai mult pe cetăţenii din UE”, a punctat Noble.

Ana Maria Papp, Business Development Manager la IntegralEdu, organizator World Education Fair, a spus că, „în ciuda Brexit-ului, situaţia studenţilor români care aleg să plece la studii în străinătate, va rămâne la fel”.

„Avem confirmarea statului britanic în ceea ce priveşte împrumuturile acordate pentru taxele de şcolarizare”, a spus ea. Ana Maria Papp a detaliat că taxa anuală pentru studiile de licenţă în Ţara Galilor este de 9.000 de lire sterline, iar în restul Marii Britanii 9.250 de lire sterline.

Studenţii străini masteranzi în UK pot obţine împrumuturi de până la 10.900 de lire sterline, a mai spus ea. Totodată, potrivit organizatorilor World Education Fair, costurile educaţiei în străinătate a tinerilor români sunt acoperite prin împrumuturi făcute de familiile acestora.

În cadrul World Education Fair vor fi prezente peste 100 de instituţii de învăţământ, atât universităţi cu programe de licenţă, master şi MBA, precum şi şcoli gimnaziale, licee, centre de limbi străine şi programe Work and Travel pentru studenţi.

Evenimentul va avea loc vineri în Iaşi (hotel Internaţional), sâmbătă şi duminică în Bucureşti (hotel Radisson Blu), luni, în Timişoara (hotel Timişoara) şi miercuri în Constanţa (hotel Ibis).

Cei interesaţi să participe la World Education Fair se pot înscrie online pe www.worldeducation.ro sau direct la birourile de înregistrare din cadrul evenimentului. Participarea este gratuită. AGERPRES