Marius Budăi:Impozitarea pensiilor speciale este folosită emoţional

Impozitarea pensiilor speciale este folosită emoţional, a declarat joi după-amiază la Tulcea, în timpul unei conferinţe de presă, ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Când vrei să te agăţi de o temă care sigur merge, pui toate pensiile într-o căciulă mare şi spui că sunt speciale. Eu vă spun că în România sunt vreo 160 şi ceva de mii de oameni care primesc pensii ce s-ar putea preta, conform interpretării colegilor din opoziţie, la pensii speciale. O sută şi ceva de mii sunt pensii militare, sunt în sistem neintegrat. Mai rămân nouă mii şi ceva, unde avem personal navigant, magistraţi, funcţionari publici cu statut special ş.a.m.d. Intrăm în ele şi mergem pe pragul de impozitare. Patru mii şi ceva de pensii sunt peste 10.000 de lei. Parlamentul are proiectul cu impozitarea pe praguri, Parlamentul este suveran, el decide şi Guvernul aplică”, a declarat ministrul Budăi.

El a mai spus că principala problemă o constituie faptul că majoritatea pensiilor sunt mici.

„Când un om aude de o pensie de douăzeci sau treizeci de mii de lei, chiar şi eu când aud asta… Atunci, hai să folosim asta emoţional, că dă bine la marea masă. Cred că în România e momentul să ne unim cu toţii. (…) Cred că toate lucrurile trebuie discutate cu măsură şi cu adevărata valoare în faţă”, a menţionat ministrul Muncii.

Întrebat fiind de pensionarea anticipată a unor cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Budăi a opinat că situaţia ar trebui regândită.

„Am un coleg de liceu cu o pensie extrem de mică, dar a putut să iasă la pensie la 39 de ani. În acelaşi timp, ne plângem de lipsă de cadre la MAI. Cred că trebuie regândită situaţia”, a afirmat ministrul Budăi.

Ministrul Muncii a participat în ultimele zile la conferinţa internaţională cu tema „Combaterea marginalizării şi excluziunii sociale în Regiunea Dunării”, desfăşurată în satul Murighiol din judeţul Tulcea, iar joi după-amiază s-a întâlnit cu pensionarii tulceni şi apoi a susţinut o conferinţă de presă. AGERPRES/