Breaking News

Parlamentarii britanici au respins o moţiune guvernamentală care solicita o pauză parlamentară la începutul săptămânii viitoare

Parlamentarii britanici au respins joi, prin vot, o moţiune guvernamentală care solicita o pauză parlamentară la începutul săptămânii viitoare, ceea ce le-ar fi permis deputaţilor conservatori să asiste la congresul anual al partidului lor, transmit Reuters şi AFP.

Moţiunea, respinsă cu 306 voturi contra şi 289 voturi pentru, propunerea o amânare până la 3 octombrie.

Membrii Camerei Comunelor s-au reunit miercuri într-o atmosferă extrem de tensionată, după ce Tribunalul Suprem a decis că măsura premierului Boris Johnson de a suspenda parlamentul pentru cinci săptămâni este ilegală.

De obicei, parlamentul britanic are o pauză în timpul congreselor partidelor politice, dar formaţiunile de opoziţie au spus că activitatea legislativă nu ar trebui amânată în timpul unei perioade atât de importante înaintea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 31 octombrie.

Înaintea votului, parlamentarii conservatori au anunţat că lucrările congresului partidului se vor desfăşura conform calendarului intern deja stabilit.

Pe de altă parte, deputatul eurosceptic Jacob Rees-Mogg a anunţat că guvernul britanic discută cu reprezentanţii parlamentului despre programarea Discursului Reginei. El a adăugat că executivul de la Londra se va asigura că orice prorogare ”respectă cerinţele deciziei Tribunalului Suprem”.

Rees-Mogg a mai precizat că parlamentarii opoziţiei pot supune la vot o moţiune de cenzură contra guvernului în orice zi a săptămânii viitoare în care doresc să facă acest lucru. În luna august, Boris Johnson a amânat până la 14 octombrie Discursul Reginei, ceea ce a însemnat practic suspendarea activităţii parlamentului, el sperând că astfel deputaţii britanici nu vor avea timpul necesar pentru măsuri care să împiedice retragerea din UE fără acord pe 31 octombrie.

Totuşi, în cele câteva zile de la începutului lui septembrie când s-a putut reuni, legislativul a reuşit să adopte o lege care-l obligă pe Johnson să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă până la 19 octombrie nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord. AGERPRES/