Premierul Maia Sandu s-a arătat îngrijorată de situația din sistemul judiciar

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Premierul Maia Sandu s-a arătat îngrijorată de situația din sistemul judiciar. Șeful guvernului a venit cu un mesaj la adresa magistraților în ajunul Adunării Generale a Judecătorilor, programată pentru ziua de vineri, 27 septembrie, transmite MOLDPRES.

„Este salutar faptul că judecătorii au început să discute între ei și să dorească schimbări în justiție, însă modul în care a fost convocată adunarea de mâine a judecătorilor ne aduce aminte de practicile odioase din ultimii trei – patru ani. Lipsa de transparență, dirijarea din umbră, decizii judecătorești emise cu viteza luminii. Aceste acțiuni coordonate par să aibă un singur scop – blocarea activității CSM-ului. Nu mă alarmează intenția voastră de a schimba componența CSM, atât timp cât în CSM se vor regăsi oameni onești care să susțină reformele și CSM-ul să fie funcțional. Mă îngrijorează intenția unora de a bloca activitatea CSM și respectiv de a bloca reformele”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing susținut astăzi la Chișinău.

Premierul a adăugat că vineri, 27 septembrie, întreaga țară va urmări acțiunile judecătorilor, iar societatea așteaptă de la aceștia să fie corecți și echidistanți. „Nu ne credeți naivi. Cetățenii văd cine e de partea legii și cine e de partea hoților în lupta pe care o duceți. Noi așteptăm de la judecători să fie corecți și echidistanți. Voi aveți obligația, puterea și capacitatea să vă curățați de neghină și să recăpătați încrederea oamenilor. Dar și noi avem obligația să facem tot ce ne stă în putință să ne asigurăm că oamenii au parte de justiție corectă. Oamenii sunt cu ochii pe voi”, a menționat șeful guvernului.

Maia Sandu a dat asigurări că reformele în justiție vor continua, „indiferent de eforturile unora de a le zădărnici”, întrucât „de succesul reformei justiției depinde viitorul acestei țări”. 

Vineri, 27 septembrie, la Chișinău ar urma să se desfășoare Adunarea Generală a Judecătorilor.