Marcel Ciolacu: România va susţine parcursul european şi euro-atlantic al tuturor statelor din regiune

România va susţine parcursul european şi euro-atlantic al tuturor statelor din regiune care îşi dovedesc ataşamentul faţă de valorile fundamentale ale Uniunii Europene, ale democraţiei şi statului de drept, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

“Uniunea Europeană este departe de a fi o construcţie perfectă. Ar fi o utopie să spunem asta. Criza migraţiei, Brexitul, atacurile teroriste sau decalajele economice dintre Est şi Vest sunt doar câteva dintre provocările pe care trebuie să le înfruntăm şi care nu de puţine ori au suscitat discuţii aprinse între membri. Cu toate acestea, vreau să fiţi conştienţi că Uniunea Europeană este cea mai sigură cale pentru a atinge prosperitatea şi aşteptările cetăţenilor. Experienţa României a arătat că, în cei 12 ani de la aderare, au intrat în ţară investiţii străine şi fonduri europene de zeci de miliarde de euro. E o realizare ce ţine de această garanţie privind atingerea unui pachet de valori comune şi ale unei democraţii stabile, dar şi de modernizarea instituţională şi reforma statului în acord cu principiile şi valorile europene. Din acest motiv, România va susţine parcursul european şi euro-atlantic al tuturor statelor din regiune care îşi dovedesc ataşamentul faţă de valorile fundamentale ale Uniunii Europene, ale democraţiei şi statului de drept”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Parlament, la Forumul Regional pe tema “Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”, organizat de PSD.

El a adăugat că autorităţile de la Bucureşti sunt pregătite să împărtăşească din experienţa acumulată şi să livreze acele elemente de expertiză “tuturor statelor cu aspiraţii europene din Balcanii de Vest şi de la graniţa de răsărit a Uniunii Europene”.

“Trebuie să facem acest lucru, pentru că doar dacă vom transfera valori europene, instituţii de tip european şi stabilitate în această regiune vom putea progresa spre atingerea obiectivului comun de creare a unui spaţiu comun de securitate, de stabilitate democratică şi de dezvoltare socio-economică în această parte a Europei”, a declarat Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reamintit în context că România a acordat o atenţie deosebită impulsionării procesului de extindere pe toată durata deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

“Şi aici aş dori să subliniez eforturile premierului Viorica Dăncilă pentru avansarea agendei europene pentru Balcanii de Vest. Astfel, în timpul preşedinţiei României au fost lansate negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, au fost deschise noi capitole de negociere pentru Muntenegru şi Serbia şi a fost menţinută atenţia UE faţă de parcursul Bosniei şi Herţegovinei pentru a permite adoptarea unei decizii privind acordarea statului de candidat cât mai repede. Toate sunt măsuri concrete care demonstrează că aveţi în premierul României şi în ţara noastră un prieten şi un aliat în ceea ce priveşte susţinerea eforturilor de integrare ale tuturor ţărilor din Balcani. (…) Ne dorim o Europă mai puternică, mai sigură, mai coezivă, mai unită şi mai aproape de cetăţenii ei. Toate aceste obiective pot fi îndeplinite doar dacă vom continua să susţinem procesul de integrare al tuturor statelor care îşi doresc acest lucru. Europa nu este completă fără statele din Balcani. Iar dacă vom reuşi acest lucru, atunci vom putea lucra împreună pentru a realiza cu adevărat o relansare a proiectului european, clădit pe solidaritate şi respect între toate statele membre, un proiect care să răspundă cât mai bine aşteptărilor de zi cu zi ale cetăţenilor europeni”, a declarat Ciolacu.

În acelaşi context, preşedintele Camerei Deputaţilor a salutat prezenţa la evenimentul organizat de social-democraţii români a preşedintelui PES, Sergei Stanishev, dar şi a liderilor social-democraţi din Croaţia, Grecia, Muntenegru, Moldova, Serbia şi Macedonia de Nord. AGERPRES