Deputatul PSD Valeriu Steriu: Proiectul de lege privind dublul standard de calitate a produselor este cerut de “consumatorii români”

Deputatul PSD Valeriu Steriu a declarat, miercuri, că proiectul de lege privind dublul standard de calitate a produselor, la care este iniţiator, este cerut de “consumatorii români”, menţionând că “mulţi oameni s-au plâns de calitatea diferită” a produselor alimentare, nealimentare şi a serviciilor între Europa de Vest şi cea de Est.

“Mă bucur foarte mult că astăzi senatorii au votat favorabil un proiect de lege pe care l-am depus în luna aprilie, un proiect de lege pe care l-am elaborat cu mai mulţi colegi, dar la momentul respectiv semnat, pentru că eram în campanie electorală, de mine şi de fostul preşedinte al PSD. Este un proiect pe care l-am desprins din discuţiile cu foarte mulţi oameni şi am urmărit dezbaterea publică şi înainte, dar mai ales după depunerea proiectului respectiv şi foarte mulţi oameni s-au plâns de calitatea diferită a produselor alimentare, a serviciilor şi a produselor nealimentare între Europa de Vest şi Europa de Est. Nu este un proiect antieuropean, dimpotrivă, el se bazează pe un proiect de directivă adoptat în această primăvară şi pe metodele de prelevare a probelor pe care tot UE le-a lansat”, a afirmat Steriu.

El a menţionat că ţara noastră este “într-un pionierat cu acest proiect”, adăugând că, după ce a fost adoptat de Senat, trebuie să treacă cât mai repede şi de Camera Deputaţilor.

“În primul rând, consumatorii români îl cer, nu numai cei români, dar şi cei din Polonia, am văzut că discută despre acest lucru şi cei din Ungaria şi din alte ţări est europene. Dorim ca ceea ce se produce alimentar, nonalimentar sau servicii să fie identic în toată Europa, deci de la acest lucru a plecat acest proiect, iar dacă avem un produs diferit să fie inscripţionat că este un produs diferit şi să fie vândut ca atare şi să nu fie vorba de un comerţ înşelător. Penalităţile sunt identice cu cele din directiva europeană – amenda pe cifra de afaceri. Va fi un proiect în premieră în Europa şi sunt convins că şi în Camera Deputaţilor va avea o susţinere foarte bună”, a mai spus deputatul PSD.

El a explicat că există în prezent un sistem foarte bun de testare pentru produsele alimentare, pus la dispoziţie de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, iar Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului are, la rândul ei, un laborator.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu care prevede sancţionarea comercializării produselor şi serviciilor “falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. AGERPRES