Raiffeisen Bank susţine că incidentul pentru care banca a primit amendă de la ANSPDCP este un caz descoperit, documentat şi raportat instituţiei chiar de specialiştii băncii

Reprezentanţii Raiffeisen Bank susţin că incidentul pentru care banca a primit amendă de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) este un caz descoperit, documentat şi raportat instituţiei chiar de specialiştii băncii.

„Este un caz descoperit, documentat şi raportat Autorităţii de către specialiştii băncii, conform reglementărilor legale. Este un incident operaţional generat de către doi foşti angajaţi, iar banca a luat măsurile cuvenite”, susţin reprezentanţii băncii.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Raiffeisen Bank cu 150.000 euro pentru că doi angajaţi ai băncii au utilizat date transmise de personalul Vreau Credit prin intermediul aplicaţiei mobile WhatsApp la simulări de prescoring, conform unui comunicat al instituţiei publicat miercuri.

Potrivit sursei citate, încălcarea securităţii a constat în faptul că doi angajaţi ai Raiffeisen Bank, utilizând datele din documentele de identitate ale unor persoane fizice, transmise de angajaţi ai societăţii Vreau Credit SRL prin intermediul aplicaţiei mobile WhatsApp, au efectuat interogări ale sistemului Biroului de Credit pentru a obţine datele necesare în vederea determinării eligibilităţii la creditare a respectivelor persoane fizice, prin simulări de prescoring. În acest sens, au fost efectuate 1.194 de simulări, cu privire la 1.177 de persoane fizice.

„Autoritatea Naţională de Supraveghere a finalizat în data de 1 octombrie 2019 două investigaţii la operatorii Raiffeisen Bank SA şi Vreau Credit SRL constatând următoarele: Raiffeisen Bank SA a încălcat prevederile art. 32 alin. (4) coroborat cu art. 32 alin. (1) şi alin. (2) din RGPD, ceea ce a condus la aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 150.000 euro; Vreau Credit SRL a încălcat prevederile art. 32 alin. (4) coroborat cu art. 32 alin. (1) şi alin. (2) din RGPD, precum şi ale art. 33 alin. (1) din RGPD, ceea ce a condus la aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 20.000 euro”, se spune în comunicat.

În ceea ce priveşte Raiffeisen Bank, Autoritatea Naţională de Supraveghere a demarat o investigaţie, ca urmare a transmiterii de către bancă a unei notificări privind încălcarea securităţii datelor cu caracter personal prin completarea formularului privind încălcarea securităţii conform Regulamentului (UE) 2016/679.

De asemenea, pentru 124 de persoane fizice s-a efectuat şi consultarea bazei de date a ANAF.

Instituţia menţionează că simulările de prescoring menţionate mai sus au fost efectuate prin intermediul aplicaţiei informatice utilizate de Raiffeisen Bank în activitatea de creditare, iar decizia negativă de creditare a fost comunicată de angajaţii Raiffeisen Bank către angajaţii Vreau Credit, cu încălcarea procedurilor interne.

ANSPDCP precizează că sancţiunea a fost aplicată operatorului ca urmare a faptului că acesta nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că orice persoană fizică care acţionează sub autoritatea acestuia şi care are acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea sa, cu excepţia cazului în care această obligaţie îi revine în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern. AGERPRES