Hans Klemm:România a făcut un pas important prin promulgarea Legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Evreilor şi al Holocaustului

România a făcut un pas important, în ultima săptămână, prin promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a Legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Evreilor şi al Holocaustului, a afirmat joi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

„Acest eveniment important este rezultatul anilor de muncă neobosită a Institutului ‘Elie Wiesel’, a deputatului Vexler, a comunităţilor evreieşti şi a tuturor susţinătorilor lor. Acest muzeu va fi un simbol al dezvoltării continue a României ca naţiune şi societate democratică, un simbol de care toţi cetăţenii români pot fi mândri”, a spus diplomatul american la ceremonia de comemorare şi depunere de coroane de la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti.

El a deplâns faptul că, „din păcate, în ciuda acestei realizări istorice, retorica antisemită şi antiroma continuă să fie prezentă în discursul public, iar comemorarea unor figuri istorice antisemite şi fasciste încă are loc în oraşele şi satele României”.

„Mai multe străzi ale unor oraşe poartă numele dictatorului Antonescu, iar diferite busturi şi imagini aduc omagiu unor persoane care poartă responsabilitatea pentru crimele comise în Holocaust. Politicieni şi persoane publice instrumentalizează în mod nepotrivit Holocaustul pentru a-şi ataca adversarii şi minimizează gravitatea persecuţiilor şi crimelor îndreptate împotriva evreilor şi romilor. Provocatorii colportează teorii antisemite ale conspiraţiei, în timp ce locurile sacre ale evreilor sunt în mod periodic vandalizate, aparent în condiţii de impunitate. Toate acestea sunt îngrozitoare”, a spus Hans Klemm.

Diplomatul a amintit, în acest sens, distrugerea, la Huşi, de către „nişte vandali a mai multor pietre funerare” şi „profanarea Casei memoriale ‘Elie Wiesel’ din Sighetu Marmaţiei, prin scrierea unor mesaje antisemite profund ofensatoare”.

Hans Klemm a precizat însă că „antisemitismul nu este specific doar României”.

„De fapt, el constituie o problemă mult mai gravă în multe alte ţări, iar noi, în Statele Unite, depunem eforturi pentru a combate antisemitismul în propria noastră ţară. Înfiinţarea Muzeului Holocaustului poate servi drept un punct de cotitură pentru România, drept o nouă temelie pentru educaţia naţională şi dialogul public. Statele Unite se oferă ca prin intermediul Ambasadei, al partenerilor noştri de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, dar şi prin delegaţia noastră la Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului să ajute în toate aceste eforturi”, a mai spus ambasadorul american.

O ceremonie de comemorare şi depunere de coroane la care au participat reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, ai corpului diplomatic, ai comunităţii evreieşti şi ai societăţii civile s-a desfăşurat joi la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti.

Organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii a 78 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria şi a 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz. AGERPRES